-3.1 C
Paşcani
duminică, februarie 5, 2023

Ancheta DNA la catedrala din Pascani. Procurorii verifica o alocare de fonduri de la Primaria municipiului din 2015. Protopopul spune ca nu are motive de ingrijorare

Ancheta DNA la catedrala in constructie din municipiul Pascani. Procurorii anticoruptie verifica finantarile si modul cum au fost cheltuiti banii trimisi de la autoritatile locale si centrale. Sesizarea a fost facuta in 2015, de catre o persoana a carei identitate nu se cunoaste inca,  imediat dupa ce Consiliul Local din Pascani a aprobat o finantare de 450.000 de lei pentru continuarea lucrarilor.

 

O finantare data de Primaria Pascani catre Catedrala „Pogorarea Sfantului Duh” din municipiu a ajuns in atentia Directiei Nationale Anticoruptie. Desi sesizarea ar fi fost facuta in 2015, procurorii DNA au cerut zilele trecute documentele in legatura cu alocarea a 450.000 de lei din bugetul local. Saptamana trecuta au trimis adrese catre Primaria Pascani, dar si catre Protopopiat, pentru a cere documente justificative. Pana ieri, administratia locala a trebuit sa puna la dispozitia anchetatorilor expunerile de motive a doua proiecte de hotarare din lunile iulie si octombrie a anului 2015, precum si extrasele de cont prin care au fost facute viramentele.

Parintele paroh, Pavel Postolachi, a precizat ca si Protopopiatul din Pascani a trimis catre procurorii anticoruptie, toate actele necesare din care reiese cum anume au fost cheltuiti acei bani. Nu stie cine a facut sesizarea, insa parintele spune ca nu are nimic de ascuns.

Reamintim ca lucrarile la catedrala din Pascani de pe strada Stefan cel Mare au inceput in 2000. De-a lungul anilor, s-au primit finantari de la Guvern, autoritatile judetene si locale, dar si de la enoriasi. Cladirea are o suprafata de circa 600 de mp, iar cel mai inalt punct este la 44 de metri inaltime. Potrivit unui articol postat pe ziarul Adevarul, pana spre finalul anul 2016, de la Guvern si Consiliul Judetean Iasi a fost alocata suma de 3.6 milioane de lei. Din 2005 si pana in 2015, administratia locala ar fi dat circa 1.150.000 de lei pentru lacasul de cult.

Lucrarile nu sunt nici pe departe a se finaliza. Mai sunt necesari bani pentru tamplarie, fatada, amenajari interioare, incalzire termica, pictura, impodobire cu obiecte religioase si multe altele. Potrivit celor spuse de preotul, Pavel Postolachi, toate acestea nu se pot face fara  ajutorul autoritatilor. Deja Consiliul Judetean Iasi a alocat in bugetul pentru acest an, suma de 100.000 de lei pentru catedrala din Pascani.

In stadiul in care se afla, preotul-paroh din Pascani spera ca de 1 decembrie 2018, in ziua Centenarului Marii Uniri, sa oficieze o prima slujba a Sfintei Liturghii in catedrala.

Pascanenii au pareri impartite in ceea ce privesc continuarea alocarilor de fonduri si anul acesta din bugetul orasului. Unii sunt de acord, altii nu.

Mentionam ca lacasul de cult este amplasat pe un teren cu o suprafata de 3.000 de metri patrati, oferit cu titlul gratuit de administratia locala catre Mitropolia Moldovei si Bucovinei, in anul 2011.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow