16.3 C
Paşcani
luni, mai 29, 2023

Analiză: Salariații riscă să piardă un sfert din câștigul net, dacă angajatorii nu ajustează salariul brut

in 2018, salariul minim brut va crește. Acest lucru nu înseamnă, însă, o creștere similară a salariului net, majorarea brutului fiind determinată, în mare, de transferul unor contribuții sociale în sarcina exclusivă a salariatului. Deși sunt obligați să crească salariile brute până la pragul de 1.900 de lei, angajatorii nu vor fi obligați să procedeze similar în cazul salariaților care câștigă în prezent peste acest nivel. Astfel, există pericolul ca un număr mare de angajați să piardă bani.

Începând cu prima zi a anului 2018, salariul minim brut pe economie ar urma să crească de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, conform unui Proiect de hotărâre a Guvernului pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, ce a fost publicat săptămâna trecută în dezbatere publică de către Ministerul Muncii, însă acest lucru nu va determina o creștere similară a salariului net.

Creșterea salariului brut de la 1.450 de lei, cât este în prezent, până la nivelul de 1.900 de lei se va face, aproape exclusiv, ca urmare a transferului contribuțiilor sociale pentru pensii (CAS) și sănătate (CASS) în sarcina exclusivă a angajatului. Începând cu anul viitor, angajatorului nu îi va mai rămâne în sarcină decât plata unei contribuții asiguratorii pentru muncă calculată la nivelul de 2,25% din salariul brut. Astfel, deși salariul brut va crește spectaculos, câștigul net este menținut la aproape același nivel.

Continuarea pe Avocatnet.ro

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow