11.5 C
Paşcani
marți, martie 21, 2023
Array

AMNISTIA FISCALA a fost extinsa si la persoanele fizice: ce trebuie sa faci daca nu ai platit impozitele

Guvernul va scuti si persoanele fizice, pe langa firme, de la plata penalitatilor stabilite pentru intarzierea la achitarea datoriilor catre bugetul de stat, precum cele provenite din inchirierea unor imobile sau din drepturi de autor, dar ar putea renunta si la o parte din dobanzile aplicate.

„Ieri (miercuri -n.r.) a fost pe masa Guvernului un proiect de amnistie fiscala, destinat contribuabililor persoane fizice si juridice care au de platit dobanzi si penalitati de intarziere (aferente impozitelor neachitate – n.r.), sa le putem sterge penalitatile daca isi vor plati pana in martie 2016 principalul si dobanzile. Mai mult, nu mai cerem garantii pentru aceasta esalonare”, a declarat joi ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, intr-o conferinta.

El a aratat ca, astfel, firmele pot participa la licitatii, dupa stergerea acestor penalitati, Guvernul dorind sa impulsioneze piata.

Ministrul a precizat ca penalitatile sumelor aferente nu se vor aplica nici pentru cei care depun declaratii rectificative pana in martie 2016.

„Eu incerc sa mai adaug ceva. Pe langa penalitatile care se sterg, si macar o parte din dobanzi, pana la limita costului pe care il am atunci cand eu ma imprumut din piata ca stat, sa poata fi sterse”, a mentionat Teodorovici.

Statul roman se imprumuta in prezent, in medie, la dobanzi de 1,5% pe an.

Ministrul a punctat, raspunzand unei inrebari, ca penalitatile de intarziere vor fi sterse pentru datoriile „din orice zona”, incluzandu-le astfel si pe cele aferente contractelor de drepturi de autor.

Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta publicat vinerea trecuta de Finante, companiile care inregistreaza la 30 septembrie datorii la bugetul de stat vor fi scutite de penalitatile de intarziere aferente daca achita pana la 31 martie obligatiile principale de plata, iar pana la 30 iunie dobanzile aferente.

continuarea pe bzi.ro

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow