15.2 C
Paşcani
duminică, mai 22, 2022

Amenzi rutiere 2022. Cum poți plăti online o amendă de circulație?

Conducătorii auto care nu respectă regulile de circulație în trafic primesc amendă din partea polițiștilor de la Rutieră. Chiar dacă este unul dintre cele mai neplăcute momente pentru un șofer, mai devreme sau mai târziu va trebui să achiți amenda așa cum te prevede legislația în vigoare.

Pentru a evita statul la coadă la ghișee, mai ales în contextul actual generat de pandemia de Covid-19, în 2022 amenzile pot fi achitate și online.

În cele ce urmează îți vom spune care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgi pentru a plăti o amendă rutieră de pe smartphone ori din fața laptop-ului.

Codul Rutier intrat în vigoare la începutul anului este foarte clar și strict în privința amenzilor de circulație și a plății acestora.

Cei care sunt amendați au la dispoziție mai multe modalități prin care pot achita o amendă de circulație. În 2022 există patru moduri prin care poți să plătești amenzile de circulație, și anume:

  • cash – la orice unitate a Trezoreriei Statului și la direcțiile de taxe și impozite locale;
  • cash – la ghișeele Poștei Române de pe întreg teritoriul țării;
  • online – pe platforma Ghișeul.ro;
  • online – prin intermediul unui serviciu de Internet Banking.

Astăzi ne vom referi la varianta achitării online a amenzilor. Chiar dacă nu stăpânești foarte bine calculatorul nu trebuie să te sperii pentru că procedura este una foarte simplă.

Cum se poate achita online amenda de circulație?

Pentru a evita statul la coadă la ghișee, mai ales în contextul actual generat de pandemia de Covid-19, amenda poate fi achitată online. Pentru asta există două variante. Fie pe platforma Ghișeul.ro, fie prin intermediul unui serviciu de Internet Banking. Să le luăm pe rând.

În primul caz, în secțiunea destinată plății amenzilor rutiere va trebui să completezi spațiile libere dedicate cu datele tale personale. Sunt necesare și informații referitoare la tipul de amendă și detalii legate de procesul verbal întocmit de polițistul constatator.

După ce ai completat câmpurile cu toate informațiile solicitate va trebui să încarci în sistem și o copie a procesului verbal. În final, după ce au făcut toate aceste operațiuni, vei putea efectua plata amenzii.

A doua variantă constă în plata amenzilor printr-o platformă de Internet Banking. Plata se va face în contul special dedicat amenzilor contravenționale. Pentru persoanele fizice cu domiciliul în România, contul unic pentru plata amenzilor rutiere este 50.09.01. În cazul persoanelor fizice cu domiciliul în străinătate, contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.02.

Plata online a amenzilor de circulație poate fi făcută doar de către persoanele fizice. Persoanele juridice nu au această posibilitate motiv pentru care este recomandat să contacteze instituția beneficiară a respectivei plăți.

Șoferii amendați vor putea achita jumătate din amendă în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal. Agentul constatator are obligația să menționeze acest lucru în scris, în procesul-verbal.

În ambele cazuri îți recomandăm să păstrezi chitanța. Aceastaîți va folosi pentru eventuale situații în care pot apărea neînțelegeri, mai ales la plata taxelor şi a impozitelor anuale.

sursa promotor.ro

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Amenzile pentru cruzimea faţă de animale, triple

Amenzile pentru cazurile de cruzime faţă de animale, triple...

ANALIZĂ LA RECE – Impozit progresiv versus cotă fixă. Explicațiile unui cunoscut analist economic ieşean

Discuţiile de pe holurile Palatului Parlamentului privind introducerea impozitării...

O ucraineancă s-a răsturnat cu masina la Strunga

O soferiță din Ucraina care conducea un autoturism Honda...Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow