More

  Amenzi pentru locatarii de la bloc fără repartitoare de încălzire

  Array

  Atenţie mare dacă sunteţi branşaţi la sistemul centralizat de încălzire şi nu aveţi încă repartitoare de căldură. De la începutul anului viitor riscaţi să fiţi sancţionaţi cu amendă de la 500 la 1000 lei chiar de către autoritatea locală, în lipsa unor astfel de echipamente.

  Obligaţiile decurg din prevederile Legii 121/2014 privind eficienta energetică, conform căreia locatarii branşaţi la sistemul centralizat de încălzire trebuie să îşi monteze fie contoare fie repartitoare de încălzire, până cel târziu la sfârşitul acestui an. Mai mult Legea serviciilor comunitare de interes public prevede sancţiuni usturătoare celor care nu se conformează.
  Până acum doar 1080 de apartamente din cele 3300 câte au mai rămas în sistem, sunt contorizate. În rest facturarea se face în sistem pauşal. Mai mult, la blocurile ANL sunt deja montate contoare individuale de căldură, susţine directorul regiei.

  Deşi problema ar putea să explodeze chiar în plină iarna conducerea regiei nu este interesată să dea o mână de ajutor. Până acum nu a fost făcută o campanie de informare în rândul locatarilor cu obligaţiile şi condiţiile de achiziţie ale echipamentelor. Mai mult regia pare să fie mai interesată să factureze în sistem pauşal, pentru ca încasările sunt mai mari.
  Altfel spus RAGCL nu îşi asumă nici o responsabilitate, ba chiar pune piedici. În scările de bloc unde repartizarea caldurii nu se face în proporţie de 80%, echipamentele nu sunt luate în consideraţie.
  În aceste condiţii locatarii prin intermediul asociaţiilor de proprietari sau a reprezentanţilor de scară trebuie să se adreseze RAGCL pentru cumpărarea repartitoarelor de încălzire. Regia le vinde şi în rate şi asigură montarea lor pentru că sunt acreditaţi de producător.
  Dacă sunt exploatate corect repartitoarele pot fi avantajoase. Costurile la încălzire scad semnificativ spune reprezentantul regiei.
  Primăria Paşcani nu ştie nimic despre obligativitatea montării de repartitoare în apartamente. Deocamdată nu a fost stabilit cine verifică şi aplică sancţiunile prevăzute de lege. Probleme sunt şi la RAGCL privind contractarea serviciilor de încălzire. Regia trebuie să încheie contractele de furnizare la limita de condominiu, fie cu asociaţiile, fie cu reprezentanţii de scară, şiş a actualizeze convenţiile individuale pentru a intra în legalitate.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  ”Atenţie la capcanele din noile contracte! Nu există miracole în ofertele ieftine”

  Oamenii ar trebui să fie foarte atenţi când semnează noi contracte de energie, întrucât furnizorii au multe tactici de a păcăli clienţii, iar preţurile...

  Medicii de familie către pacienţi: Programaţi-vă singuri pe portalul de vaccinare!

  Aceştia spun că nu pot face faţă numărului mare de solicitări, mai ales în condiţiile în care platforma de înscrieri merge cu intermitenţe, şi...

  Cum a dat lovitura Grupul GRAMPET: Testul economic din 2020, o provocare economică unică în România

  Anul 2020 a atras provocări economice unice pentru Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român (GFR), cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI