11.9 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

Amenzi mai mari pentru cei care tulbură liniștea publică

Refuzul persoanelor de a se legitima, neplăcerile provocate vecinilor prin gălăgie și nerespectarea orelor de liniște, lăsarea animalelor periculoase în libertate sau cerșetoria vor fi sancționate cu amenzi mai mari decât în prezent, potrivit unei propuneri legislative ce tocmai a trecut de votul senatorilor. Ultimul cuvânt îl vor avea însă deputații.

Faptele de încălcare a normelor de ordine și liniște publică vor putea fi sancționate mai dur, dacă Propunerea legislativă pentru modificarea art.3 din Legea nr.61/1991, votată astăzi de senatori, va trece și de votul (decisiv) al Camerei Deputaților. Apoi, ar mai avea nevoie și de aprobarea șefului statului și de publicarea în Monitorul Oficial.

Pe de o parte, vor crește limitele între care sunt amendate cerșetoria, refuzul de a te legitima, lăsarea în libertate a animalelor periculoase și scrisul sau desenatul fără drept pe clădiri ori ruperea/distrugerea unor afișe sau reclame. Proiectul prevede aici amenzi între 300 și 800 de lei, în contextul în care acum sunt între 100 și 500 de lei.

Apoi, amenzile vor fi între 400 și 1.200 de lei (în loc de 200-1.000 de lei) pentru săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență, provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice, deranjarea vecinilor prin gălăgie ori alungarea din locuința comună a soțului sau soției, a copiilor, precum și a oricărei alte persoane aflate în întreținere.

Pentru nerespectarea orelor de liniște vor exista amenzi între 700 și 1.800 de lei, în contextul în care acum amenzile sunt între 500 și 1.500 de lei.

Firmele care pot fi sancționate și cu suspendarea activității pe perioade cuprinse între 10 și 30 de zile vor risca suspendarea pe perioade de până la 40 sau 50 de zile, conform proiectului. Faptele vor rămâne, în continuare, aceleași: vânzarea de alcool minorilor sau persoanelor în stare de ebrietate, nerespectarea orelor de liniște, servirea de băuturi alcoolice în zilele și orele când acest lucru nu e permis, precum și în cazul grevelor, manifestațiilor publice etc.

Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Ea trebuie să fie adoptată de Camera Deputaților, aprobată prin decret de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.

Sursa Avocatnet.ro

Alte articole