2.4 C
Paşcani
marți, decembrie 7, 2021

Amenzi de până la 15.000 de lei chiar și pentru o banală legătură de pătrunjel. Ce trebuie să știe comercianții din piețe

15.000 de lei – atât este nivelul maxim al amenzii pe care o pot primi cei care vând în piețe produse fără etichete. De la cartofii vânduți cu sacul de 20 de kilograme până la o banală legătură de pătrunjel, pe toate mărfurile trebuie precizate proveniența, data recoltării și calitatea. 

În piaţa agroalimentară din Baia Mare, din zece tarabe doar două afișează informații despre produse, dar și acelea incomplete. Unii comercianți nu au nici măcar etichete cu prețul.

Reporter: Au eticheta produsele?

Comerciant: „Noi suntem producătorii, noi producem, sunt foarte gustoase. Adică să punem pe fiecare? O să punem. Nu ne-a spus nimeni că trebuie. Dacă trebuie, punem. Controale să vină, să ne controleze pe noi, producătorii și cine cumpără din alte părți, din Turcia și vinde ca și căpșuni românești, numai pe ei să-i controleze, nu numai pe noi”.

Conform legii, fiecare produs care se vinde în piață ar trebui să aibă o etichetă cu denumirea produsului, locul de origine, dar și prețul acestuia.

Comercianții de fructe și legume riscă amenzi de până la 15.000 de lei dacă nu respectă legislația privind etichetarea produselor. Inspectorii Direcției Agricole vor face controale în piețele din România până în data de 2 iulie.

Virgil Țânțaș, directorul Directiei pentru Agricultură Maramureș: „Eticheta trebuie să fie pe locul de comercializare, pe lădița din care se comercializează și se vinde. Dacă, să spunem că a provenit și a cumpărat extracomunitar, e obligat să pună pe etichetă țara din extracomunitar”.

Fructele şi legumele de sezon ar trebui să aibă o etichetă pe care să scrie inclusiv data și ora recoltării.

Sursa Digi 24

DE LA ACELAȘI AUTOR

Măsuri de relaxare pentru sărbători şi testarea PCR la intrarea în ţară, pe agenda CNSU – surse

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni marţi pentru a prelungi starea de alertă. Vor...

Deputat, Vasile Toma: Relansarea Programului Tomata, gura de oxigen salvatoare pentru agricultorii români și produsele autohtone

C.P. Luptă pentru supraviețuire. Aceasta a caracterizat în ultimii 2 ani, activitatea agricultorilor români, care au fost...

Anunt de mediu

ANUNŢ PUBLIC SC EMILY IMPEX SRL Motca, titular al activităţii Taierea si rindeluirea lemnului, comert cu ridicata a...

Palatul Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa poate fi vizitat și virtual

Muzeul de Sit Arheologic de la Cucuteni și Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa (județul Iași)...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI