27.4 C
Paşcani
marți, august 16, 2022
Array

Ambulanţa ieşeană a făcut trei transporturi internaţionale

Unul a fost pentru un basarabean asigurat medical în Franţa, transportul făcândus-e la solicitarea asiguratorului, contra cost. Alte două transporturi s-au făcut în Franţa, pe banii CJAS, pentru fratele unui cadru medical al Ambulanţei, persoană suferind de o boală rară şi netransportabilă decât pe targă.

Serviciile locale de intervenţii medicale asistate au asigurat doar trei transporturi internaţionale, de la înfiinţarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. În contextul dezvăluirilor din presa centrală despre transportul cu autosanitare al pacienţilor peste graniţă, „Ziarul de Iaşi“ a solicitat Serviciului Mobil de Urgenţă Resuscitare şi Descarcerare Iaşi (SMURD) şi Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi (SAJ) date privind transporturile internaţionale pe care le-au efectuat din 2014 – de la înfiinţarea DSU – până în prezent.

Dacă SMURD nu a realizat niciun transport internaţional, deplasările în Republica Moldova efectuându-se în baza unei colaborări dintre cele două guverne, ambulanţele SAJ au efectuat trei transporturi internaţionale, două fiind pentru acelaşi pacient. Potrivit conducerii SAJ, pacienţii care au beneficiat de transporturi se aflau în situaţii disperate şi necesitau transfer neapărat într-o clinică de profil din străinătate. „Până acum un an se făceau transporturi fără acordul DSU, doar cu aprobare de la noi. Acum le trimitem la DSU, pentru că dr. Arafat a recomandat să se efectueze aceste transporturi cu alte mijloace decât cele din serviciul public. Or, în Iaşi nu există ambulanţe private către care să se îndrepte oamenii“, a declarat dr. Florin Agapi, directorul SAJ Iaşi.

Transporturi prin RIA

Potrivit răspunsului oferit „Ziarului de Iaşi“ de SAJ, cei doi pacienţi, un român şi un basarabean cu cetăţenie franceză, au fost transportaţi de ambulanţe SAJ Iaşi în 2016. Primul pacient, fratele unui medic care lucrează la SAJ Iaşi şi care a făcut solicitarea de transport către DSU, a fost preluat cu o ambulanţă a SAJ Iaşi de la Spitalul Colentina din Bucureşti şi dus către Spitalul din Lille, Franţa. Bolnavul, în vârstă de 39 de ani, diagnosticat cu o boală rară, sindrom Susac, a fost transportat în luna martie, după ce dr. Cecilia Mera a obţinut acordul din partea conducerii DSU. Ulterior, în luna august, pacientul a fost transportat tot de SAJ Iaşi de la Spitalul din Lille către Spitalul Elias din Capitală. Ambele transporturi au fost realizate cu o ambulanţă tip C, cu medic. „În acest caz este vorba despre un cetăţean român, asigurat şi, după cum ştim de la înfiinţarea CNAS, banii urmează asiguratul acolo unde acesta vrea să se trateze, cu recomandare de la specialist, bineînţeles. Pacientul se afla într-o stare deosebită, s-a depus un dosar medical, s-a obţinut aprobare de la DSU, nefiind un pacient transportabil cu alte mijloace, ci doar pe targă“, a subliniat dr. Florin Agapi, directorul SAJ Iaşi.
Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow