11.5 C
Paşcani
joi, martie 28, 2024

Amănunte despre ieşeanca ucisă de combinaţia gripă – COVID. Avea 74 de ani, era nevaccinată

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi au anunţat că tratează de mai bine de o lună de zile pacienţi care au atât gripă, cât şi COVID-19, în literatura de specialitate fiind folosit termenul „flurona”. De altfel, la Iaşi a fost înregistrat şi unul dintre primele decese din ţară în urma acestei infecţii: o femeie de 74 de ani, care nu era imunizată nici anti-COVID, nici antigripal, s-a stins din viaţă pe 1 decembrie.

Aceasta a fost adusă pe 29 noiembrie la unitatea medicală, în stare gravă, a fost internată direct în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, având multiple probleme de sănătate care i-au slăbit organismul: ciroză hepatică decompensată, hipertensiune arterială, varice esofagiene şi colită cu clostridium.

Pe lângă aceasta a fost tratat şi un bărbat de 69 de ani, diagnosticat cu „flurona”, care a fost internat chiar în noaptea de Revelion, pe 31 decembrie, şi a fost externat pe 8 ianuarie, după ce a petrecut mai mult timp internat la ATI.

„Cei doi pacienţi prezentau la internare dureri musculare, febră, cefalee (durere de cap) şi afectare pulmonară (dispnee cu polipnee), fiind internaţi şi diagnosticaţi cu dublă infecţie în urma testului efectuat în cadrul laboratorului nostru, unde, dintr-o singură probă, se poate diagnostica virusul gripal, SARS-COV 2 şi virusul respirator sinciţial”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Bărbatul care a fost externat va rămâne sub supravegherea medicului de familie pentru a vedea dacă starea sa de sănătate nu se agravează. Dr. Florin Roşu a reluat un apel făcut şi înainte de începerea sezonului epidemic de gripă către populaţie de a se imuniza atât împotriva gripei sezoniere, cât şi a COVID-19.

„Încă de la începutul pandemiei ne-am întrebat dacă cele două virusuri vor coexista sau unul dintre aceştia va deveni dominant, determinând o singură patologie. În cazul «flurona», simptomatologia este mai «zgomotoasă», determinând forme cu o severitate crescută. Se pare că până la varianta Omicron, nu a existat această coinfecţie, fiind o particularitate a acestei subvariante a COVID-19 dublată de nerespectarea măsurilor de prevenţie”, a mai precizat managerul.

El a îndemnat în continuare populaţia să respecte măsurile de prevenţie şi să se adreseze în primele 24 de ore medicului de familie atunci când observă că au simptome de gripă sau de COVID-19. Dacă ele persistă mai mult de 72 de ore, atunci aceştia trebuie să se prezinte în triajul Spitalului de Boli Infecţioase.

„Pacienţii să nu recurgă la automedicaţie sau la scheme de tratament empirice aflate în urma discuţiilor cu rudele sau prietenii. Trebuie să aerisim spaţiul în care locuim sau să ne desfăşurăm activitatea, să respectăm măsurile de igienă şi să avem o alimentaţie bogată în fructe şi legume”, a specificat dr. Florin Roşu.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole