11.3 C
Paşcani
marți, martie 21, 2023

Alimentele cu cele mai multe calorii. Pericol în farfurie: preparatele delicioase de care trebuie să vă feriți

Când vine vorba de calorii e necesar să vorbim și despre calitate, nu doar despre numere. De unde provin caloriile? Dintr-o înghețată, o bucată friptă de piept de pui sau jumătate de kilogram de mere?

Cele mai periculoase alimente FOTO Shutterstock
Cele mai periculoase alimente FOTO Shutterstock

Specialiștii avertizează că este necesar să cunoaștem conținutul nutritiv al alimentelor pe care le consumăm, pentru a putea aprecia calitatea și cantitatea caloriilor furnizate. Astfel,  1 gram de grăsime furnizează 9 calorii, 1 gram de proteine furnizează 4 calorii, 1 gram de carbohidrați (zaharuri) furnizează 4 calorii, 1 gram de alcool furnizează 7 calorii (fără valoare nutritivă!).

Iată care trebuie să fie proporțiile corecte în dieta zilnică: 30% din dieta zilnică să fie alcătuită din grăsimi (având grijă să le alegem în proporție de cel puțin 20% pe cele nesaturate, provenite din surse vegetale și să le evităm pe cele saturate și trans. Totodată, proteinele nu ar trebui să reprezinte mai multe de 10-20% din totalul caloriilor consumate zilnic, în funcție și de activitatea fizică depusă.

Suntem sfătuiți să alegem proteine de calitate, provenite din pește, carne albă, ouă, brânzeturi slabe, ciuperci, fasole, arată dieta.romedic.ro Carbohidrații trebuie să fie aproximativ 50-60% din meniul nostru, optând pentru carbohidrații complecși (fibrele), furnizați de cerealele integrale, legume și fructe. De asemenea, trebuie evitate zaharurile simple, care se găsesc în principal în produsele rafinate de patiserie și cofetărie, făina albă și alte produse procesate.

Ce sunt caloriile goale

Pe lista produselor de care nu ar trebui să ne atingem se găsesc și cele care conțin calorii de proastă calitate sau caloriile „goale”. Acestea provin din grăsimi saturate și zaharuri simple și reprezintă acele aporturi care, deși încarcă lista aportului energetic zilnic, nu furnizează organismului prea mulți nutrienți.

Produsele care furnizează cel mai des calorii goale sunt:

  • prăjiturile, gogoșile, biscuiții, înghețata (cu conținut mare atât de grăsimi, cât și de zahăr)
  • sucurile carbogazoase (au un conținut mare de zahăr sau îndulcitori)
  • pizza și în principiu, toate produsele fast-food (conțin grăsimi solide)
  • brânzeturile grase
  • mezelurile, șunca, carnea prăjită, carnea tocată (conținut ridicat de grăsimi saturate).

Continuarea pe Adevarul 

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow