23 C
Paşcani
joi, iunie 30, 2022

Alimente care trebuie evitate pe caniculă. Medic ieşean: ”E mai grav decât consumul de cafea”

Anumite mâncăruri şi băuturi sau condimente trebuie evitate în această perioadă de caniculă, pentru a nu ne simţi mai rău din cauza transpiraţiei excesive şi a deshidratării.

Nutriţioniştii spun că sunt anumite categorii de alimente care, pe timpul verii, e indicat să le evităm pe cât posibil, potrivit csid.ro.

Printre acestea se numără alimentele sărate, picante şi băuturile pe bază de cofeină sau alcoolul.

Alimentele sărate ne fac să transpirăm excesiv

1.Alimentele sărate vă fac să transpiraţi excesiv. Explicaţia este simplă: corpul încearcă să scape de excesul de sodiu din alimente prin urină și transpirație.

De aceea, alimentele sărate sunt primele pe lista celor contraindicate în zilele caniculare. Evitaţi, aşadar: chipsurile, covrigeii, mezelurile, supa la plic, conservele.

2. Băuturi pe bază de cafeină. Este important de ştiut că această substanţă nu se găseşte doar în cafea, ci şi în anumite sucuri acidulate de tip cola, ceaiuri (ceai verde sau negru), cafea rece, băuturi pentru sportivi, energizante.

Cafeina pune în mișcare „rotițele” sistemului nervos central, astfel că va creşte ritmul cardiac, la fel și tensiunea arterială, ceea ce duce la transpirație abundentă. În acest fel, ne deshidratăm, iar noi avem nevoie să fim hidrataţi, mai ales în zilele caniculare.

3. Alimentele picante. În zilele toride de vară, e indicat să uitaţi de curry, piper, boia iute şi celelalte alimente. În caz contrar, riscaţi să transpiraţi excesiv și să vă deshidrataţi, dacă nu compensaţi cu multă apă.

4. Băuturile alcoolice deshidratează. O bere rece sau un pahar de șpriț nu va declanșa un val de sudoare de neoprit, dar o cantitate mai mare vă va face să transpiraţi abundent.

Consumul excesiv de alcool, mai ales pe caniculă, este foarte periculos. Acesta deshidratează și nici măcar nu vă daţi seama de asta, pentru că o să continuaţi să vă „alimentaţi” cu bere rece, crezând că este un lichid perfect pentru hidratare.

De fapt, în corpul nostru are loc deshidratarea şi riscaţi, astfel, o epuizare termică sau accident vascular termic.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow