22.7 C
Paşcani
vineri, mai 20, 2022
Array

Alerta de pesta porcina la granita judetului Iasi

In apropierea judetului Iasi a fost depistat recent un focar de pesta porcina africana. Focarul a fost depistat in Republica Moldova si ameninta sa cuprinda si judetele din zona Moldovei, printre care si Iasul. Ieri, sefii Prefecturii Iasi s-au întâlnit cu reprezentanti ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pentru a discuta despre impunerea unor masuri.

Astfel, prefectul Marian Grigoras s-a intalnit cu Laszlo Nagy Csutak, vicepresedinte al ANSVSA, acestia discutand detalii cu privire la acest fenomen. Pâna în prezent, pesta porcina africana nu a fost confirmata în România. Aceasta este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice cu o rata de mortalitate cuprinsa între 20 la suta si 100 la suta, în functie de virulenta virusului. Pentru aceasta boala nu exista tratament. In plus, nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afecteaza omul.

„Conducerea ANSVSA are programate astfel de întâlniri cu reprezentantii judetelor din zona de granita. Se doreste atât verificarea masurilor deja luate la nivel local, dar si identificarea unor noi masuri care sa creasca eficienta în ceea ce priveste prevenirea si, daca va fi cazul, combatarea pestei porcine africane. O problema deosebita o avem cu animalele salbatice, în speta porcii mistreti, pentru care nu se poate institui un control la fel de riguros ca în cazul animalelor din ferme sau gospodarii”, a spus prefrectul Marian Grigoras.
Continuarea pe BZI

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articoleAdis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow