More

  Aleea sculpturilor a fost inaugurata. Puţină lume, multe comentarii – FOTO/VIDEO

  Array

  Eveniment cultural inedit la Paşcani. Sâmbăta 12 august, începând cu ora 11.00, a avut loc inaugurarea expoziţiei permanente de sculptură din piaţa Primăriei Paşcani, odată cu închiderea oficială a Simpozionului Naţional Studenţesc de Sculptură “Forma şi Expresivitate”.

  La eveniment au participat 11 artişti studenţi de la universitatile din Iaşi, Bucureşti, Cluj şi Timişoara, care şi-au donat lucrările municipalităţii, alături de profesorul îndrumător, sculptorul păşcănean Ilie Bostan şi rectorul Universităţii de Arte din Iaşi, Atena Simionescu.

  Din păcate,  din partea administraţiei locale au fost prezenţi doar viceprimarita Gabriela Nedelcu şi consilierii locali Vasile Avramiuc şi Ciprian Pintilie, iar în public doar câţiva iubitori de artă.
  Organizatorul evenimentului, profesorul universitar Ilie Bostan, a apreciat că munca studenţilor şi lucrările acestora.
  Sunt extrem de mulţumit de acest simpozion, chiar dacă au fost unele dificultăţi. Studenţii au reuşit să lucreze cu pasiune, ziua şi uneori noaptea sau dimineaţă devreme, chiar dacă s-a lucrat într-o piatră foarte dură iar astfel de lucrări necesita timp.
  Aveţi în faţa dumneavoastră nişte lucrări de certa valoare artistică, de care eu ca profesor şi coordonator sunt foarte mândru… Ne-am simţit foarte bine la Paşcani, cu cazarea şi masa, partenerul nostru – Primăria Paşcani s-a ţinut de cuvânt şi a respectat contractul semnat. Mulţumesc primarului Dumitru Pantazi care a înţeles că oraşul are nevoie şi de cultură şi artă, nu doar de investiţii… dar şi domnului administrator Gică Zanet cu care am lucrat împreună în acest proiect. Mi-ar face plăcere, oricând, să mai mergem la o partidă de pescuit… ieri a prins,  pentru prima dată, primii doi peşti…

  Şi rectorul Universităţii de Arte din Iaşi, Atena Simionescu, a apreciat lucrările studenţilor. Ea a făcut referire şi la unele comentarii apărute pe reţelele de socializare privind calitatea artistică a lucrărilor de artă, reacţii care au lăsat un gust amar celor care au creat sculpturile şi le-au donat păşcănenilor.
  “Am înţeles că ar fi ambiguităţi, incertitudini privind rezultatele acestei tabere. Trăim într-o perioadă în care sunt acceptate tot felul de curente şi tendinţe. În aprecierea artei o importanţă deosebită o are atât publicul cât şi timpul. Lucrările studenţilor vor dăinui în timp şi îşi vor dovedi cu adevărat valoarea artistică. Aceste sculpturi sunt deosebite, iar studenţii trebuie să fie mândri şi să aibă încredere în talentul lor. Mulţumesc şi eu Primăriei Paşcani pentru că într-un timp atât de agitat politic, a găsit înţelepciunea de a sprijini cultura…”.
  Cei 11 artişti participanti la simpozion au primit din partea municipalităţii diplome şi premii în bani.
  “În numele Consiliului Local, al Primăriei municipiului Paşcani şi al primarului Dumitru Pantazi vă mulţumesc pentru implicarea şi dăruirea de care aţi dat dovadă. Lăsaţi aici o parte din talentul munca şi bogăţia sufletească de care aţi dat dovadă. Îmi doresc să reveniţi cu drag în Paşcani iar acest simpozion să devină o tradiţie. Piaţa Primăriei unde au fost expuse lucrările va deveni un punct de atracţie pentru păşcăneni şi cei care ne vizitează” a spus viceprimarita Gabriela Nedelcu.
  Artiştii au fost premiati şi de consilierul Vasile Avramiuc. El le-a dăruit câte un buchet de flori şi o carte.

  Simpozionul de sculptură a fost organizat de Primărie și Consiliul Local Pașcani în parteneriat cu Universitatea de Arte “George Enescu” din Iași, la iniţiativa sculptorului păşcănean Ilie Bostan.
  Proiectul a trecut, cu greu, de votul Consiliului Local, din a doua încercare, de la bugetul local fiind alocată suma de 70 mii de lei, cheltuieli de organizare, cazare şi pentru materia primă.
  La acea vreme consilierii din opoziţie s-au abţinut de la vot pe motiv ca banii alocaţi ar fi trebuit folosiţi pentru investiţii în infrastructura sau pentru tineret.

  Iată lista artiştilor participanţi şi lucrările lor:
  Universitatea Naţională de Arte” George Enescu” Iaşi
  Alexandra Asaftei
  Alexandru Burlacu
  Ionuţ Filimon
  Cătălin Macsiniuc
  Dragoş Mihăilă
  Ionuţ Mocanu
  Vladut Radu
  Universitatea Naţională de Arte Bucureşti
  David Taicutu
  Iulian Cristea
  Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca
  Bianca Lozincă
  Facultatea de Artă şi Design Timişoara
  Costel Fântâna


  Ce părere ai?

  Related Articles

  Întreruperi de apă în apropierea Pașcaniului

  Întreruperi de apă în apropierea Pașcaniului. //

  22.000 de români au cerut să fie păsuiţi de bănci în primele luni din 2021. Experţii atrag atenţia ce riscuri vin la pachet

  22.000 de români au cerut să fie păsuiţi de bănci în primele luni din 2021. Experţii atrag atenţia ce riscuri vin la pachet. //

  ApaVital anunță că va achita redevența către municipalitate

  ApaVital a precizat prin intermediul unui comunicat de presa ca a facut demersurile necesare asa incat sa poata achita revedenta către muncipiul Pașcani. //

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet