16.3 C
Paşcani
miercuri, mai 31, 2023
Array

Albinele „africane“ de la Costeşti au fost adunate de o echipă de apicultori

Albinele scăpate de sub control la în­ceputul săptămânii s-au calmat. Au­to­rităţile au reuşit să potolească in­sectele din comuna Costeşti cu ajutorul unor apicultori din judeţ.

Ultima ac­ţiune de securizare a zonei a avut loc miercuri seara, când cinci apicultori au mers în câmp, la terenul respectiv, şi au adunat mai multe insecte cu ajutorul unor soluţii. „S-a luat legătura din nou cu Direcţia Sanitară Veterinară şi au venit iar cu o echipă de apicultori să potolească albinele. Acţiunea a avut loc spre seară, iar azi (n.r. – joi) pe la 11.00, când am trecut pe acolo, situaţia era sub control. Am mai văzut câteva albine, dar mult mai puţine în comparaţie cu ceea ce am văzut miercuri. Apicultorii au lăsat şi trei stupi lângă lanul de floarea-soarelui, cel mai probabil să aibă unde să intre albinele care au mai rămas şi apoi să le ridice“, a explicat Constantin Hîra, primarul comunei Heleşteni. Terenul pe care au fost amplasaţi stupii se află într-o zonă de graniţă dintre comuna Costeşti şi He­leşteni, lanul respectiv aparţinând de prima comună. Parcela cultivată cu floa­rea-soarelui se află pe teritoriul comunei Costeşti, este proprietatea statului şi este concesionat către Agricola Târgu Frumos.

Po­trivit repre­zen­tanţilor Agenţiei Dome­niilor Sta­tului Iaşi, instituţia nu a primit nicio so­licitare din partea vreunui apicultor pentru amplasarea în pastoral a unei stupine pe lanul respectiv. Nici Pri­măria Costeşti nu a primit o astfel de solicitare. Conform edilului din Heleşteni, care după incidentele de la începutul săptămânii a mers de mai multe ori la terenul pe care erau amplasaţi stupii, albinele care au atacat oamenii erau „africane“. „Albinele africane sunt albine mai mari şi mai agresive. Când am mers în prima seara acolo, nu am putut înainta nici cu maşina până la lanul cu floarea-soarelui, aşa erau de agitate. Au mers doar apicultorii şi eu am rămas în maşină, alături, lângă un teren cu porumb. Marţi seara au mers acolo prima dată apicultorii şi au adunat mare parte din albine. Miercuri, încă mai zburau acolo sute de albine. După acţiunea de miercuri seara, în sfârşit, situaţia s-a liniştit. S-au mai strâns alte albine, calul mort a fost ridicat, s-a luat şi căruţa abandonată. Totuşi, noi am lăsat în continuare semnele cu «Atenţie, albine!»“, a conchis primarul Hîra. Roiul de albine a atacat în primele două zile ale săptămânii şapte oameni şi trei cai. Un bărbat de 49 de ani, din comuna Heleşteni, a murit în şoc anafilactic, după 500 de înţepături de albine. Insectele au ucis şi un cal al unei familii din satul Criveşti, comuna Strunga. Bărbatul decedat, Florin Nenică, a fost înmormântat ieri.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow