1.9 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 3, 2022

Ajutorul pentru elevii defavorizați se acordă din aprilie: 11 întrebări și răspunsuri despre banii de rechizite și haine

Pentru prevenirea abandonului școlar, elevii din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial care provin din familii cu venituri mici vor primi 500 lei, în acest an, pentru rechizite și haine, sub forma unor tichete sociale. Banii vor fi distribuiți elevilor începând de luna viitoare.

1. Ce sunt, de fapt, tichetele sociale pentru sprijin educațional?

Sunt bilete de valoare care vor putea fi folosite exclusiv pentru achiziția de materiale școlare necesare frecventării școlii.

2. Care este suma alocată pentru fiecare astfel de tichet social?

Potrivit OUG 133/2020, valoarea nominală a unui tichet social pentru sprijin educațional este de 500 lei/an școlar.

3. Cine poate beneficia de sumele de la stat?

Copiii din învățământul preșcolar, cel primar sau gimnazial de stat, care provin din familii în care venitul lunar mediu pe membru de familie este de 50% din salariul de bază minim brut pe țară (adică 1.275 de lei).

4. Cum se vor plăti banii?

Prin intermediul unor carduri electronice. Cardurile pentru sprijinul educațional sunt, de fapt, instrumente de plata (carduri preplătite – Mastercard), care conțin tichetele sociale în valoare de 500 de lei.

5. Când se vor da banii?

După cum au anunțat recent autoritățile, cardurile vor fi transmise către inspectoratele școlare județene până la finalul lunii martie, iar în luna aprilie va începe distribuirea lor către beneficiarii finali și virarea sumelor alocate pentru anul școlar în curs pe carduri.

6. Ce se va putea achiziționa cu banii de la stat?

Cu banii de la stat se vor putea cumpăra materiale școlare (rechizite necesare frecventării școlii – articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe), precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței.

7. Se poate folosi tichetul social în orice magazin?

Nu. Banii de pe aceste carduri se pot folosi doar în magazinele partenere, care oferă articole pentru sprijin educațional și accepta tichete sociale.

8. Cum se poate afla ce magazine acceptă tichetele?

Fie prin căutarea lor online, fie se pot alege din lista ce se primește odată cu cardul electronic.

9. În cât timp trebuie folosiți banii?

Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.

10. Sumele de pe card se pot scoate de la bancomat?

Nu. Cardul nu permite retrageri de numerar de la automatele bancare (ATM-uri). Acesta poate fi utilizat doar la magazinele partenere.

11. După ce se termină banii de pe card, poate fi aruncat?

Nu. Autoritățile îi roagă pe beneficiari și pe părinți (tutori) să păstreze cardul, după cheltuirea banilor, pentru a putea fi refolosit (în eventualitatea în care programul va continua în anii viitori).

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow