29.1 C
Paşcani
miercuri, iunie 23, 2021
29.1 C
Paşcani
miercuri, iunie 23, 2021

Ajutorul pentru centrale a fost aprobat. Iată condiţiile

horacredit.ro/
creditprime.ro
creditfix.ro
credius.ro
vivacredit.ro
oferta.oceancredit.ro

Ultimele știri

Legislativul păşcănean a aprobat acordarea de ajutoare sociale pentru achiziţionarea unui sistem de încălzire şi pentru apa menajeră. Proiectul propus de primar şi modificat în urma unor amendamente, conţine o serie de condiţii atât pentru depunerea dosarelor cât şi pentru decontarea sumelor de la bugetul local.
Conform documentului, ajutorul financiar va fi de 2500 lei pentru locuinţele cu o cameră, 3000 lei pentru cele cu două sau trei camere şi de 3500 lei pentru cele cu patru camere.
Pot primi aceşti bani familiile sau persoanele singure care figurau în sezonul trecut cu locuinţa branşată la sistemul centralizat de încălzire şi care s-au debranşat sau urmează să o facă după data de 1 aprilie 2019, de când RAGCL nu a mai furnizat servicii. Banii vor fi acordaţi pentru centralele care urmează să fie cumpărate nu care au fost deja achiziţionate. Beneficiarii trebuie să fie proprietăţi sau coproprietari ai locuinţei unde urmează să fie amplasată centrala.
Consilierii din opoziţie au solicitat să fie acordate ajutoare şi celor care şi-au cumpărat deja centrale individuale, după ce RAGCL a încetat furnizarea serviciilor. În replică reprezentaţii Primăriei spun că nu este legal să fie făcute plăti pentru cheltuielile făcute anterior aprobării acestei hotărâri.

De asemenea beneficiarii nu trebuie să aibă datorii la bugetul local iar venitul net lunar pentru fiecare membru de familie nu trebuie să depăşească 1263 lei lei, adică venitul minim net pe ţara stabilit conform legii. Ajutorul financiar se acordă o singură dată numai pentru locuinţa de domiciliu, reprezentantului familiei. În urma amendamentelor propuse de consilieri s-a renunţat la obligativitatea ca solicitaţii care au datorii la RAGCL să le achite sau măcar să prezinte un angajament de plată şi ca la blocul respectiv să fie instalaţia de gaze naturale, în stare de funcţionare.

Solicitaţii trebuie să depună o cerere tip, însoţită de copiile şi originalele actelor de identitate ale membrilor familie, de proprietate a locuinţei unde urmează să fie pusă centrală termică, adeverinţa de la RAGCL din care să reiese că locuită era branşata la sistemul centralizat de încălzire până la 01 aprilie 2019, adeverinţele de venit şi Certificatul Fiscal că nu are datorii la bugetul local.
De asemenea ei trebuie să completeze şi un angajament prin care se obliga că în termen de 30 de zile să prezinte factura şi dovada achitării pentru achiziţionarea unei centrale termice iar în 180 de zile Procesul Verbal de punere în funcţiune. Iniţial acest termen era de 90 de zile dar consilierii din opozitie au solicitat prelungirea lui.
La dosar mai trebuie depusă şi factura proformă de achiziţionare a centralei precum şi contul în care urmează să fie virat ajutorul de la Primărie. Banii pot fi încasaţi direct de la casieria instituţiei.
Actele trebuie depuse la compartimentul Consiliere, informare şi Relaţia cu Societatea Civilă, dar abia după ce Prefectura Iaşi va valida hotărârea, din punct de vedere legal. Primăria a precizat că va anunţa de când se primesc dosarele iar în maxim 30 de zile, funcţionarii trebuie să facă verificarea documentelor şi ancheta socială, apoi în maxim 10 zile primarul municipiului trebuie să emită o dispoziţie de acordare sau respingere a ajutorului financiar. Edilul municipiului spune că după centralizarea cererilor va fi necesară o rectificare bugetară pentru plata lor. Ajutoarele ar urma să fie achitate din bugetul local cel mai probabil de la începutul lunii noiembrie, până atunci urmand să fie făcute anchetele sociale.
În proiect se mai arată că Serviciul de Asistenta Social va face verificări privind modul de acordare şi folosire a acestor ajutoare financiare. Acolo unde se va constata că banii au fost folosiţi pentru altceva sau au fost obţinuţi în mod nejust, beneficiarii vor fi trimişi în judecată pentru recuperarea prejudiciilor. De asemenea sumele care nu pot fi justificate cu facturi urmează să fie restituite Primăriei.
Menţionăm că ajutorul va fi acordat atât pentru achiziţionarea unei centrele termice de încălzire pe gaz sau curent electric cât şi pentru orice alt sistem individual de încălzire.

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer senin
29.1 ° C
30.2 °
28.8 °
65 %
1.9kmh
0 %
mie
27 °
joi
30 °
vin
32 °
sâm
24 °
Dum
24 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI