9.1 C
Paşcani
duminică, octombrie 17, 2021
Array

Ajutor financiar acordat crescătorilor de oi care valorifică lâna

Ajutor financiar acordat crescătorilor de oi care valorifică  lâna

Prin apariția H.G. 500 din 2017,crescătorii de oi au posibilitatea obținerii  unui ajutor financiar ȋn cuantum de 1 leu pentru fiecare kilogram de lână comercializată.

Ministerul Agriculturii doreşte punerea in valoare a unei resurse naturale mai puțin pusă in valoare ȋn ultimii ani, de aceea se are ȋn vedere şi  ȋnființarea unor centre de colectare a lânii ȋn mai multe localități din județ.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru comercializarea lânii, beneficiarii care solicită ajutoare de minimis conform prevederilor acestei hotărâri, trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele 2 condiţii de eligibilitate:

  1. a) să deţină o exploataţie înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor
  2. b) să facă dovada comercializării cantităţii de lână pentru care solicită acordarea sprijinului către un centru de colectare a lânii sau o unitate de procesare a lânii.

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor, într-o singură tranşă anuală aferentă anului de cerere, după îndeplinirea operațiunii de vânzare a lânii .

Pentru a beneficia de acest Ajutor de minimis , crescătorii de ovine trebuie să  depună la Direcția pentru Agricultură Județeană Iaşi o cerere de înscriere în program, prin care solicită înregistrarea în Registrul unic pentru accesarea Programului de susţinere a crescătorilor de ovine şi caprine pentru comercializarea lânii, însoţită de următoarele documente:

  1. a) copie a B.I./C.I. al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire/procură notarială şi o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal;
  2. b) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, după caz, în cazul persoanelor juridice, precum şi copie a B.I./C.I. al/a împuternicitului persoană fizică, după caz;
  3. c) dovadă cont activ de disponibilităţi bancă/trezorerie;
  4. d) declaraţie pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2;
  5. e) document care atestă că exploataţiile de ovine sunt identificate şi înregistrate în RNE până la data depunerii cererii de înscriere în Program, eliberat de operatorul Sistemului naţional de identificare şi înregistrare a animalelor – SNIIA.

Termenul limită de ȋnscriere este de 45 de zile de la intrarea in vigoare a H.G. 500 / 17.07.2017 ( respectiv 1 sept 2017)

Alte informații pot fi obținute de la funcționarii din cadrul compartimentului Registrul Agricol al primăriilor din localitățile unde ȋşi au sediul sau domiciliul crescătorii de ovine ori de la consilierii Direcției pentru Agricultură Județeană Iaşi.

Pentru a veni ȋn sprijinul fermierilor, consilierii Direcției pentru Agricultură Județeană Iaşi se deplaseazȋ ȋn comunele județului Iaşi pentru a sprijini fermierii in completarea dosarelor şi prelua aceste dosare in vederea inscrierii in program , nemaifiind nevoie ca acesti fermieri să se deplaseze la Iaşi.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Cum să-ți protejezi banii de inflație: e mai simplu decât crezi

Cu toții auzim de la știri, în această perioadă, cum rata inflației bate record după record. Din...

Alimentația nesănătoasă și viciile golesc buzunarele românilor. Oamenii susțin că sunt prea săraci pentru a mânca sănătos

Avem obiceiuri alimentare nesănătoase şi vicii. Dăm la fel de mulţi bani pe alcool cât dăm pe...

Săraca Deltă bogată, paradoxul neştiut de dincolo de frumuseţe. De la traiul de pe o zi pe alta, la încălcarea legii: “În cărţi e...

Ne mândrim cu delta, bucata noastră de ţară inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. Pentru noi, tărâmul dintre...

Din bucătăriile virtuale, la tribunal. Jamila și Laura Laurențiu se luptă în instanță pentru eclerul la tavă

“Eclerul la tavă” este disputat în justiție de Jamila și Laura Laurențiu, ambele urmărite pentru rețetele pe...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI