6.9 C
Paşcani
joi, februarie 2, 2023

Ajunul Crăciunului: Obiceiuri și superstiții româneşti. Ce nu trebuie să faci pe 24 decembrie

Ajunul Crăciunului: Obiceiuri și superstiții româneşti. Ce nu trebuie să faci pe 24 decembrie

Pe 24 decembrie este Ajunul Crăciunului, o sărbătoare plină de datini și tradiții populare, dar și de superstiții deopotrivă. Majoritatea acestora sunt respectate cu precădere în satele românești.

Crăciunul este una dintre cele mai îndrăgite sărbători religioase din an. Credincioșii fac pregătiri din timp pentru a sărbători cum se cuvine Nașterea Domnului, pe 25 decembrie. O zi specială însă este și Ajunul Crăciunului, când cei mai mulți dintre români împodobesc bradul, iar copiii îl așteaptă pe Moș Crăciun.

În România, există mai multe tradiții și obiceiuri de Crăciun care au fost transmise din generație în generație. De pildă, în satele din Oltenia, în Ajunul Crăciunului, gospodarii se trezesc dis-de-dimineață, aprind focul în sobă și ațâță jarul cu ajutorul unui vreasc, în timp ce rostesc o urare de Crăciun.

„Bună dimineața lui Ajun! /C-a venit într-un ceas bun /Să ne-aducă: porcii grași și unturoși /Și oamenii sănătoși, /Vacile cu viței, oile cu miei, scroafele cu purcei, cloștile cu pui, găinile cu ouă.

O altă datină respectată cu sfințenie este mersul la colindat. În ajunul Crăciunului, colindătorii umblă din casă în casă cu steaua în mână și le prevestesc oamenilor nașterea lui Iisus prin cântece și poezii. Tradiția spune că cei care nu le deschid poarta colindătorilor vor avea parte de un an plin de ghinioane.

Superstiții

Conform tradiției, există câteva lucruri pe care nu este bine să le faci în Ajun de Crăciun, pentru că îți pot aduce ghinion în anul care vine. Iată câteva dintre cele mai importante superstiții pentru Ajunul Crăciunului.

 • Nu se bea rachiu, considerându-se băutura Diavolului;
  Nu se dă de împrumut și se ia înapoi ce s-a împrumutat;
  Nu se aruncă gunoiul;
  Se spune că nu e bine să te bați, nici măcar în glumă că te umpli de bube în timpul anului;
  Se spune că pentru a avea noroc, în decursul vieții, nu trebuie să mănânci nimic în ajun de Crăciun;
  În ziua de Ajun când gospodinele ies prima dată în curte trebuie să adune câteva surcele pe care mai apoi să le împrăștie prin casă, aceste surcele se numesc „pui”;
  Cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua de Ajun, pentru ca albinelor să le meargă bine și să nu le piardă la roit;
  Gospodinele trebuie să fiarbă pentru masa de Ajun mai toate felurile de bucate, pentru a le avea și în anul următor;
  La ajunul Crăciunului se pune puțină otavă pe masă, care după sărbători se va da vacilor să o mănânce, astfel le va merge bine și se vor înmulți;
  În ajunul de Crăciun este bine să li se dea copiilor să mănânce bostan pentru a fi sănătoși tot anul.

Sursa Ziarul Unirea

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow