Array

Afaceri cu păsări rare la Paşcani. O porţie pentru o friptură poate ajunge până la o mie de euro

Tânăr, ambiţionat şi cu multă putere de muncă, dar mai ales pasionat pentru ceea ce face. Aşa poate fi descris în câteva cuvinte un bărbat din Paşcani care de aproape 5 ani de zile munceşte zi de zi pentru ca la ferma lui să fie crescuţi fazani, prepeliţe şi găini din rase preţioase, unde un exemplar ajunge să coste şi câteva sute de lei. Afacerea prinde uşor – uşor contur şi păşcăneanul comercializează păsările cel mai mult prin intermediul online, în zonele înstărite ale ţării. Speră ca marfa lui să ajungă şi în alte ţări, acolo unde carnea acestor păsări este solicitată.

loredan si pasarile
Loredan Lazaroaia are 41 de ani şi a pus bazele unei afaceri – creşte mii de păsări, iar o friptură a unei rase de găină crescută de el depăşeşte şi o mie de euro, în Occident. Interesat de un stil de viaţă sănătos, păşcăneanul a început cu câteva prepeliţe. Acum, din afacerea lui nu lipsesc cele mai pretenţioase găini din rasa olandeză, japoneză sau filipineză.

pasari pretioase loredan l

Totul a pornit când un supermarket din Paşcani s-a închis. De acolo, Loredan cumpăra ouă de prepeliţă. Astfel, a început toată “aventură”.

Din miile de păsări pe care le are, cele mai multe sunt prepeliţe, fazani şi Silkie. Cea din urmă având pielea, carnea, oasele şi organele de culoare neagră. O specialitate în restaurantele din Occident. Pasărea face parte din rasa Mătase Japoneză. El spune că acestea se cresc uşor şi sunt profitabile. O găină matură din această rasă cântăreşte cel mult două kilograme. Un exemplar poate depăşi suta de lei, iar un ou se vinde cu 7 lei.

gaina matase japoneza

Românii sunt deocamdată reticienţi şi, până nu sunt convinşi că friptură de găină neagră e gustoasă, nu o comandă. Loredan îşi aminteşte când a gătit prima dată mâncare dintr-o găină preţioasă. A cautat reţete pe internet şi a făcut o friptură.

supa-silkies

Chiar şi familia a fost reticientă, însă când a dat de gustul fraget, preparatele sunt acum de nelipsit din casă. Carnea, închisă la culoare, este foarte gustoasă, iar ouăle sunt sărace în colesterol, la fel ca cele de prepeliţă.

gaina silkie
Găinile Silkie sunt păsări frumoase, acoperite cu pene pufoase, moi ca mătasea. În lumea occidentală puii Silkie sunt vânduţi în principal pentru scopuri ornamentale. În ţări precum China, aceştia sunt consideraţi un super-aliment şi sunt apreciaţi pentru aroma lor.

Loredan îşi aminteşte că a vândut pui din această rasă ca animal de companie, pentru o familie din Bucureşti.

loredan lazaroaia
Afacerea creşte simţitor de la un an la altul şi s-a dezvoltat bine mai ales în mediul online. A făcut câteva site-uri şi primeşte comenzi.

Numite „Wu Gu ji” sau „puiul cu oase negre”, găinile Silkie sunt apreciate pentru valoarea lor medicală încă din secolul al şaptelea sau al optulea. Femeile din China consumă aceşti pui după ce au născut pentru a capătă un plus de energie, dar se spune că au, de asemenea, un efect pozitiv asupra sângelui, plămânilor şi stomacului. Carnea Silkie este rareori prăjită. Pentru a profita din plin de proprietăţile sale curative, chinezii o folosesc în principal să facă o supă de culoarea chihlimbarului.

Pe viitor, crescătorul păşcănean de păsări preţioase vrea să-şi vândă găinile restaurantelor asiatice.

Materialul video în cadrul ştirilor INFOBIT.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Primăria Hârlău, cereri de finanţare prin PNRR pentru reabilitarea termică a unor clădiri publice 

Aleșii locali ai orașului Hârlău au aprobat depunerea a trei proiecte, în cadrul Planului...

Primăria Pașcani vrea să cumpere autobuze electrice pentru transportul public

Primarul Municipiului Pașcani, Marius Pintilie, a inițiat astăzi un...

Cotnariul se înfrățește cu o comună de pe Prut

Demersuri pentru înfrățirea comunei Cotnari cu o comună de...

Dezbatere despre dezinformare și rolul educației media, la „Miron Costin” Pașcani

Săptămâna aceasta a debutat la "Miron Costin" din municipiul Pașcani cu un...