More

  Adio, Rusia! Glasul roţilor de tren strigă: „SABOTAJ!” Trenurile de la Paşcani ale lui Gruia Stoica, trase pe dreapta în Republica Moldova

  Array

  Garniturile refăcute pentru basarabeni la Electroputere Paşcani sunt trase pe dreapta, după ce s-au defectat sau au luat foc. Presa de la Chişinău a aflat care este cauza incendiului dintr-unul dintre trenuri: sabotajul. Dovada o reprezintă o înregistrare video în care mecanicul trenului nu mişcă un deget să stingă flăcările care sunt lângă el.

  Anunţat cu mare tam-tam, parteneriatul pe 10 milioane de euro dintre Electroputere VFU Paşcani, firmă ce aparţine omului de afaceri Gruia Stoica, şi Căile Ferate Moldoveneşti pentru aducerea trenurilor ruseşti, vechi, la standarde actuale, a fost aruncat la coş de fraţii de peste Prut.
  Autorităţile de la Chişinău au declarat că motivul îl reprezintă defecţiunile frecvente pe care le-au suferit garniturile şi un puternic incendiu într-una dintre ele şi au interzis circulaţia acestor trenuri, dar presa de la Chişinău acuză acum un sabotaj.

  Începutul suna bine
  Electroputere VFU Paşcani, firmă ce aparţine omului de afaceri Gruia Stoica, şi Căile Ferate din Moldova (CFM) au semnat, în 2011, un contract de modernizare pentru patru garnituri de tren ungureşti, Ganz-MAVAG D1, după ce existaseră propuneri ca firma românească să înfiinţeze la Chişinău o altă societate cu acest profil. Trenurile au fost aduse la Paşcani şi, după un an, au fost returnate CFM complet modificate.
  Din fostele trenuri nu mai rămăsese aproape nimic. Noile trenuri aveau motoare şi cutii de viteze noi, Volvo Penta, iar consumul de motorină fusese scăzut spectaculos, de la 260 de litri pe oră la 25 de litri. Interiorul era complet nou şi au fost montate dotări de ultimă generaţie: aer condiţionat şi WI-FI. După ce au văzut trenurile, moldovenii au fost entuziasmaţi şi chiar i-au cerut lui Gruia Stoica să se gândească la un parteneriat reciproc avantajos prin care o firmă mixtă să refacă toate cele 900 de garnituri de acest tip vândute de sovietici, de-a lungul vremii, în fostele state ale URSS.

  S-au stricat toate patru
  După numai un an de exploatare, însă, moldovenilor le-a murit entuziasmul. Şi asta pentru că, spun ei, cele patru garnituri refăcute la Paşcani mai mult au stat defecte decât au funcţionat. „Considerăm că suntem în drept să cerem majorarea perioadei de garanţie pentru aceste trenuri. Vom aştepta şi expertiza unei companii independente, în baza căreia să decidem paşii de mai departe, inclusiv privind solicitarea de către CFM a unor compensaţii”, a anunţat ministrul Transporturilor din Republica Moldova, Vasile Botnari.
  Bomboana pe coliva parteneriatului dintre Gruia Stoica şi Căile Ferate din Moldova a pus-o faptul că ultimul dintre cele patru trenuri, care încă mai funcţiona, a luat foc. Imediat după aceea, Ministerul Transporturilor din Republica Moldova a anunţat că renunţă total la parteneriatul cu firma românească, din cauza problemelor apărute. Astfel, firmelor deţinute de Stoica le-a fost tăiat accesul către Rusia, piaţă care era vizată prin parteneriatul cu Republica Moldova.

  Continuare pe 7est

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Activități e-learning cu parteneri din România și Polonia la Liceul Teoretic Miron Costin Pașcani

  C.P. Un parteneriat inedit a debutat zilele acestea la Liceul Teoretic „Miron Costin” Pașcani,  reunind  online elevi din Polonia, de la Școala Szkoła Języków...

  Elevii ar putea reveni in banci pe 8 februarie. 65% din cadrele didactice din zona Pașcani programate pentru vaccinare 

  Mai sunt cateva zile din semestrul I de scoala, urmeaza o saptamana de vacanta, iar din semestrul al II-lea, elevii ar putea reveni in...

  Cum si-au impartit consilierii, locurile din comisii si CA-uri

  Legislativul pascanean si-a stabilit reprezentantii in conducerile institutiilor din subordine. Consilierii sau alti reprezentanti ai partidelor reprezentate, au fost desemnati prin vot secret in...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI