23.5 C
Paşcani
luni, mai 29, 2023

Activităţi educative şi sportive, blocate din cauza unui geam spart

Situaţie fără precedent în învăţământul păşcănean. Din cauza unui geam spart, la uşa de la intrare, aproape 2000 de elevi nu au mai avut acces în sala de sport timp de peste o săptămână de zile. Au fost suspendate orele de sport şi antrenamente, exact în perioada pregătirii unor concursuri şi examene importante, deşi încăperea mai are încă două căi de acces. Decizia de închiderea a sălii a fost luată de directoarea Colegiului Sadoveanu, de frică să nu se întâmple un accident. Cei afectaţi au informat Inspectoratul Şcolar şi au cerut intervenţia reprezentanţilor Primăriei.

La Paşcani dacă se sparge un geam, este paralizată activitatea sportivă şi educaţionala a mii de elevi, timp de peste o săptămână de zile, în loc să fie rezolvată imediat problema. Aşa s-a întâmplat săptămână trecută la Colegiul Sadoveanu din Paşcani, unitate care administreaza si o sală de sport unde profesorii de la două şcoli îşi fac orele iar antrenamentele, sportivii de la un club de arte marţiale. Directoarea colegiului a dat ordin ca sală să fie închisă, de frică să nu se accidenteze cineva, după ce un geam de la uşa de la intrare a fost spart de vânt.

Măsura luată de directoarea Genoveva Serban a afectat aproape 2000 de elevi şi sportivi de performanţă.
Dacă profesorii colegiului au folosit probabil sala de sport a şcolii cei de la Liceul Economic Nicolae Iorga din Paşcani au fost nevoiţi să facă orele de sport afară, în frig.
Au fost afectate cca 50 de ore de sport. Unul dintre profesori spune că a fost nevoit să amâne o serie de măsurători biometrice în cadrul unui program stabilit de Ministerul Educaţiei, pe motiv ca elevii nu au avut acces la sală. El crede că decizia conducerii a fost luată cu rea credinţă şi că puteau fi folosite celelalte intrări în sala de sport.

Probleme au întâmpinat şi sportivii clubului de arte marţiale Long Ho Paşcani. Săptămâna trecută antrenorii au păzit uşa cu geamul spart pentru a nu se întâmpla un accident iar vineri au găsit sala închisă fără ca cineva să îi anunţe înainte. Zeci de sportivi şi părinţi au fost nevoiţi să renunţe la antrenamente şi să plece acasă din cauza acestui incident. Asta deşi unii dintre ei se pregătesc pentru campionatele naţionale de la sfârşitul lunii sau de examenele de grad.
Preşedintele clubului crede că astfel de incidente pot fi evitate dacă conducerea Colegiului Sadoveanu ar fi mai înţelegătoare. Până la urma sportivii vor avea din nou acces în sala din acesta seara.
De vină nu este doar conducerea şcolii ci şi administratia locală, proprietarul sălii de sport. Abia după o săptămână de zile timp în care geamul spart nu a fost schimbat iar sala de sport a fost închisă reprezentanţii Primăriei a cerut explicaţii. În urma intervenţiilor sala va fi redeschisa imediat, spune viceprimarita Gabriela Nedelcu.

Problemele privind folosinţa salăii de sport din fata Colegiului Sadoveanu s-au amplificat de când sportivii clubului Long Ho Paşcani au încheiat un parteneriat cu municipalitatea pentru a  face antrenamente gratuite cu elevii. Deşi a fost aprobat şi de Consiliul Local, proiectul a fost blocat deoarece Consiliul de Administraţie al şcolii nu a fost de acord cu hotărârea legislativului local, desi este obligatorie.
În spatele acestor conflicte s-ar afla şi profesorul de sport Petrică Anghelus, cel care este cercetat penal pentru hartuirea sexuală a unei eleve. Acesta a solicitat şcolii să facă ore suplimentare, exact atunci când sportivii clubului au programate antrenamentele. La fel s-a întâmplat şi în anii trecuţi, dar orele suplimentare anunţate nu au mai fost ţinute comform programului.  În acest conflict reprezentanţii Primăriei Paşcani amâna să ia o decizie, după numeroase discuţii cu conducerea şcolii, în timp ce consilierii locali tac nepăsători. Edilul municipiului, Dumitru Pantazi, a spus că va iniţia un proiect de hotărâre prin care sala de sport să fie dată în administrarea Clubului Sportiv Municipal iar accesul pentru antrenamente să fie făcut pe baza unui orar, dar până acum nu a făcut nimic.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow