5.8 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 10, 2022
Array

Activitatea IPJ Iasi in primele 9 luni ale anului 2013

Avansari in grad IPJ IasiÎn urma analizei situaţiei operative pe raza judeţului Iaşi pe primele 9 luni ale anului 2013, cu privire la evoluţia situaţiei indicatorilor statistici s-au evidenţiat mai multe aspecte pozitive.

În perioada analizată trendul infracţiunilor sesizate de cetăţeni înregistrează un aspect pozitiv, fiind descrescător.

S-a înregistrat o scădere a numărului de furturi din societăţi comerciale prin efracţie, cu 18 % şi a celor de animale cu 17 %.

De asemenea, s-a înregistrat o scădere a furturilor din locuinţe cu 9% şi a celor din auto cu 14 procente.

În perioada menţionată, poliţiştii au cercetat 127 de suspecţi de comiterea unor tâlhării, 55 dintre aceştia fiind reţinuţi/arestaţi.

În primele 9 luni ale anului 2013, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut s-a constatat o scădere a infracţiunilor stradale , iar trendul acestora în ultimele luni analizate este descrescător.

Numărul de dosare penale cu autori necunoscuţi soluţionate prin identificarea autorilor a crescut la 2025 (+ 17.5 procente, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut).

Referitor la infracţiunile de mare violenţă, s-a înregistrat o scădere cu 33 de procente a vătămărilor corporale grave. Infracţiunile de medie violenţă scad cu 18% (înregistrându-se o scădere a infracţiunilor de lovire sau alte violenţe cu 17 %) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Peste 5000 de persoane au fost cercetate în cadrul dosarelor penale în care s-a început urmărirea penală, 431 dintre acestea fiind arestate şi/sau reţinute .

În ceea ce priveşte situaţia evenimentelor rutiere pe raza judeţului Iaşi, s-a constatat o diminuare a riscului rutier prin scăderea cu 8 % a numărului de accidente rutiere. În această perioadă a scăzut cu 30% numărul de victime din accidentele rutiere care au decedat ca urmare a acestora . Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere au fost: viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară de către pietoni, neacordare prioritate pietoni. Poliţiştii rutieri au aplicat în primele 9 luni, 80.232 sancţiuni contravenţionale prevăzute de O.U.G. nr. 195 / 2002. Au fost reţinute în vederea suspendării 4190 permise de conducere şi au fost retrase 1295 certificate de înmatriculare.

Au fost intensificate acţiunile de patrulare a poliţiştilor de proximitate şi a celor de ordine publică în zona unităţilor de învăţământ în perioada orelor de curs şi a pauzelor, astfel că, situaţia faptelor penale sesizate săvârşite în şcoli şi în zona adiacentă acestora, înregistrează o scădere cu 19 % .

A crescut numărul de infracţiuni descoperite în flagrant cu ocazia activităţii de prevenire, cu 41% (2143 de fapte de natură penală constatate în flagrant).

Au fost intensificate activităţile operative, înregistrându-se o creştere de 43% a intervenţiilor rapide la evenimente (numărul total al acestora fiind de 545) , au fost organizate 2161 (+27%) acţiuni cu efective lărgite şi 16.488 (+13%) controale directe .

De asemenea, în cadrul acţiunilor de menţinere a ordinii şi liniştii publice desfăşurate de poliţiştii ieşeni, pe raza judeţului Iaşi, au fost aplicate un număr de 20.424 sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 61/1991 .

Urmare a intensificării acţiunilor de combatere a faptelor de evaziune fiscală de către poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, au fost constatate 341 de infracţiuni de acest gen.

În primele 9 luni ale anului 2013 au fost confiscate de către poliţiştii din cadrul Serviciului de Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase 112 arme, 716 bucăţi de muniţie şi 180 kg deşeuri periculoase .

Tot în această perioadă au fost identificaţi 686 autori ai unor infracţiuni, prin folosirea sistemelor de investigare tehnico-ştiinţifică . Poliţiştii din cadrul Serviciului Criminalistic au efectuat 3593 cercetări la faţa locului, fiind ridicate 19.287 urme şi mijloace materiale de probă. Au fost testate prin tehnica poligraf un număr de 211 persoane.

În primele 9 luni ale acestui an, au fost depistate de poliţişti un număr de 82 de persoane urmărite internaţional, care posedau mandate de executare a pedepsei închisorii sau de arestare, fiind introduse în centre de detenţie.

Toţi cei 36 de minori dispăruţi în condiţii alarmante au fost găsiţi de poliţişti.

Din cele 268 de persoane dispărute, care au fost date în urmărire naţională, 260 dintre acestea au fost depistate de poliţişti.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow