15.8 C
Paşcani
vineri, iunie 9, 2023
Array

Actiuni de prevenire in scoli. Sfaturi pentru elevi si parinti de la politistii de proximitate

 

Având în vedere reînceperea anului şcolar, poliţiştii de proximitate desfăşoară in aceste zile o serie de acţiuni cu caracter preventiv în unităţile de învăţământ. Sunt vizate peste 85 de unităţi şcolare de pe raza judeţului Iaşi inclusiv cele din Pascani, Targu Frumos si Harlau, unde se desfăşoară activităţi pe linia prevenirii delincvenţei juvenile, a evenimentelor rutiere sau a altor fapte sancţionate de lege. O altă prioritate este cea legată de prevenirea absenteismului şcolar.

Astfel, elevii vor participa la dezbateri, prin intermediul cărora sunt informaţi cu privire la consecinţele unui comportament neadecvat şi influenţa anturajului asupra tinerilor.

Actiunea de prevenire desfasurata de politistii comunitari se adreseaza in aceesi masura si parintilor si profesorilor. Oamenii legii spun ca este important  ca aceştia să cunoască întotdeauna unde sunt şi cine îi însoţeşte pe elevi.
POLIŢIA ROMANĂ RECOMANDĂ TINERILOR:

• Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;

• Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător;

• Nu intraţi în anturaje dubioase!

• Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se adună persoane dubioase, se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc;

• Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii;

• Dacă aveţi ocazia, combateţi delincvenţa legată de droguri, demascând plasatorii şi eventualii consumatori!

În încheiere, reamintim copiilor câteva reguli care îi vor ajuta să circule corect şi în siguranţă pe drumurile publice:

• Circulaţi numai pe trotuare sau pe potecile laterale ale drumurilor;

• Nu vă angajaţi în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;

• Traversaţi numai pe “zebră” şi numai la culoarea verde a semaforului electric;

• În intersecţiile fară marcaje traversaţi numai pe la colţul străzii şi numai după ce v-aţi asigurat atent din ambele părţi că nu se apropie nici un vehicul;

• Aşteptaţi sosirea autobuzului, troleibuzului sau tramvaiului numai pe trotuar sau pe refugiile special amenajate;

• Nu vă jucaţi pe partea carosabilă a drumurilor publice sau în apropierea acestora, ori pe aleile intens circulate dintre blocurile de locuinţe şi folosiţi pentru joacă numai locurile unde nu circulă maşini: parcuri, terenuri de sport, curtea casei sau a şcolii.

Poliţiştii acţionează în zona adiacentă instituţiilor de învăţământ pentru depistarea şi luarea măsurilor legale faţă de persoanele care, prin comportamentul sau activităţile pe care le desfăşoară, afectează climatul de siguranţă publică.
Poliţiştii rutieri asigură fluidizarea traficului rutier, pentru prevenirea accidentelor rutiere, precum şi a ambuteiajelor.
În această perioadă s-a dispus efectuarea de controale la unităţile economice din zona adiacentă unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor.
De exemplu, astăzi, în jurul orei 13.00, un poliţişt de proximitate a fost prezent la Colegiul „I.C. Ştefănescu”, din Iaşi, unde a purtat discuţii cu elevii despre modalităţile de prevenire a furturilor de telefoane mobile, bani şi alte bunuri de valoare.
Tot astăzi, poliţiştii de proximitate vor desfăşura o activitate preventiv educativă la Grupul Şcolar „Mihail Sturdza”, din Iaşi la care vor participa cadre didactice şi elevii cazaţi în căminele internat.

ziarulorioznt.info

 

 

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow