2.2 C
Paşcani
miercuri, martie 29, 2023
Array

Absolventii de liceu intra de luni in examenele orale ale bacalaureatului. Care sunt regulile de anul acesta

​Bacalaureatul 2015 incepe luni, 8 iunie, cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in Limba romana. 169.000 de absolventi de liceu s-au inscris la bacalaureat, dintre care 25.000 din promotii anterioare, potrivit unei centralizari partiale a Ministerului Educatiei. Noutatea acestui bacalaureat este verificarea, prin sondaj, a inregistrarilor audio-video din salile de examen. Elevii nu au voie sa intre in sala cu rucsacuri, manuale, notite sau telefoane. Candidatii care incalca regulile sunt dati afara din examen, chiar daca nu au copiat, si NU mai pot dat BAC-ul pana in septembrie 2016.

Potrivit unei centralizari partiale a Ministerului Educatiei, la Bacalaureat s-au inscris 169.000 de absolventi de liceu, dintre care 25.000 au terminat liceul anii trecuti. Spre comparatie, in 2014 s-au inscris 161.705 de candidati (dintre care 31.864 din promotii anterioare), iar in 2013 s-au inscris la acest examen 187.898 de elevi (dintre care 40.000 din promotii anterioare). Sursa si detalii aici

Potrivit calendarului de bacalaureat 2015, examenele orale si de competente digitale se incheie pe 26 iunie, iar examenele scris incep pe 29 iunie, cu proba la Limba si literatura romana. Absolventii de liceu vor afla rezultatele la bac pe 10 iulie 2015.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2015Sesiunea iunie-iulie 2015

25 – 29 mai 2015     Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen
29 mai 2015            Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
8 – 10 iunie 2015     Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A
10 – 12 iunie 2015   Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B
15 – 19 iunie 2015   Evaluarea competentelor digitale – proba D
22 – 26 iunie 2015   Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala – proba C
29 iunie 2015          Limba si literatura romana – proba E)a) – proba scrisa
30 iunie 2015          Limba si literatura materna  proba E)b) – proba scrisa
1 iulie 2015             Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisa
3 iulie 2015             Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E)d) – proba scrisa
6 iulie 2015             Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00)
6 iulie 2015             Depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 16:00)
7 – 9 iulie 2015        Rezolvarea contestatiilor
10 iulie 2015           Afisarea rezultatelor finale

Noutatea pe care o aduce organizarea de anul acesta a bacalaureatului este obligativitatea ca inregistrarile audio-video din salile de examen sa fie verificate, prin sondaj, dupa incheierea fiecarui examen scris. Ordinul privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat 2015, semnat de fostul ministru al Educatiei Remus Pricopie, prevede urmatoarele:

  • comisiile de bacalaureat asigura dotarea cu camere de supraveghere video si audio functionale a salilor in care se desfasoara examenele de BAC, a salilor in care se descarca si se multiplica subiectele si a salilor in care se preiau, se evalueaza si se depoziteaza lucrarile elevilor
  • comisiile de bacalaureat din centrele de examen si comisiile judetene verifica, prin sondaj, inregistrarile audio-video din salile de examen, dupa incheierea probei scrise
  • in cazul in care, la verificarea prin sondaj, se constata nereguli, fraude sau tentative de frauda sau in cazul in care exista sesizari privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru inregistrarile din toate salile de examen din centrul respectiv

Acelasi ordin stabileste ca “nu vor fi nominalizate in comisiile de bacalaureat persoane care, in sesiunile anterioare ale examenelor nationale, nu si-au indeplinit corespunzator atributiile, care au savarsit abateri, respectiv au fost sanctionate”.

Elevii nu au voie sa intre in sala de examen cu: ghiozdane, rucsacuri, sacose, posete, altele asemenea. Candidatii care refuza sa lase obiectele respective la intrare in centru NU vor fi primiti in examen.

Elevilor li se interzice sa intre in examen si cu: manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati, telefoane mobile, casti audio, precum si orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare ce permite conectarea la internet, la retele de sociale, care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicarea intre candidati sau cu exteriorul.

Ordinul de ministru prevede expres ca elevilor li se interzice sa intre in examen cu aceste materiale ascunse in imbracaminte, incaltaminte sau in penare.

Elevii care incalca aceste reguli si interdictii vor fi dati afara din examen, indiferent daca au folosit sau nu copiutele si celelalte materiale cu care au fost prinsi. Ei nu vor mai putea participa la celelalte probe ale Bacalaureatului 2015 si isi pierd dreptul de a le fi recunoscute, in sesiunile urmatoare, notele de la probele pe care le-au promovat la BAC, anterior eliminarii, inclusiv de la examenele orale si de competente digitale. Acesti elevi nu mai au dreptul sa participe la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de Bacalaureat. Concret, un elev care este dat afara pentru copiat de la sesiunea aceasta de BAC va mai putea sa dea examenele abia in sesiunea august-septembrie 2016.

Si anul acesta, subiectele de la examenul de Matematica va fi diferentiat pe 4 niveluri. Aceasta diferentiere a subiectelor a fost introdusa, fara dezbatere si fara sa fie anuntata public, la sesiunile din 2013 ale Bacalaureatului. Incepand de atunci, elevii de la tehnologic – care inregistreaza cele mai slabe rezultate la bacalaureat – au subiecte diferite de ale celorlalti. Filierele cu subiecte diferite:

  • programa M_mate-info pentru filiera teoretica, profilul real, specializarea matematica-informatica si pentru filiera vocationala, profilul militar, specializarea matematica-informatica;
  • programa M_st-nat pentru filiera teoretica, profilul real, specializarea stiinte ale naturii;
  • programa M_tehnologic pentru filiera tehnologica: profilul servicii, toate calificarile profesionale; profilul resurse naturale si protectia mediului, toate calificarile profesionale; profilul tehnic, toate calificarile profesionale;
  • programa M_pedagogic pentru filiera vocationala, profilul pedagogic, specializarea invatator-educatoare. (Sursa si detalii)

Alte articole

Cine are dreptate? Masini distruse, sofer ranit

  Doua autoturisme distruse in urma unui accident rutier. Evenimentul...

Trei zile de restrictii, de circulatie, in centrul Pascaniului

  Restrictii de circulatie in centrul municipiului Pascani in perioada...

Stolniceni -Prajescu: 105 de la Unirea Basarabiei cu România – VIDEO

Unul dintre cele mai importante momente istorice ale natiunii...

Stalp de telecomunicatii, rupt de vant

Semnal de alarma pe strada Stefan cel Mare din...

Alegeri PSD la Tatarusi, Motca si Miroslovesti

  Seria conferintelor PSD in zona Pascani pentru alegerea presedintelor...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow