More

  Abia „îngropat“ la Înalta Curte, PSD Iaşi l-a “înviat” pe Lazăr și trimite un infractor pe listă la Senat

  Array

  Parlamentarul PSD Sorin Lazăr şi-a completat cazierul penal cu cea de-a doua condamnare. Lazăr a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru infracţiuni asimilate celor de corupţie, după ce, în trecut, a mai fost condamnat la şase luni pentru conflict de interese. Cum în PSD inclusiv liderul la nivel naţional se vrea premier deşi e condamnat, Lazăr nu se încurcă în cele două „banale” hârtii ale judecătorilor şi vrea încă un mandat. Ieri, PSD l-a inclus pe lista candidaţilor. Șeful PSD Iaşi Mihai Chirica s-a arătat nemulţumit după includerea lui Lazăr pe listă.
  Senatorul ieşean Sorin Lazăr a fost condamnat de completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României la un an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Parlamentarul ieşean nu a avut emoţii prea mari în ziua pronunţării, el mai trecând prin această experienţă şi în 2014, atunci când a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Deşi dublu condamnat, senatorul ieşean nu a renunţat la ideea de a candida din nou la alegerile din decembrie, fiind trecut ieri pe lista candidaţilor de către colegii din PSD.

  De ce a fost condamnat senatorul

  Magistraţii Curţii Supreme au calculat pedeapsa lui Sorin Lazăr după vechiul Cod Penal întrucât faptele acestuia au fost comise înainte ca noua legislaţie penală să intre în vigoare. Lazăr a fost găsit vinovat pentru trei capete de acuzare, pentru care a fost condamnat la un an, şase luni, respectiv trei luni de închisoare. Curtea Supremă a contopit cele trei condamnări cu o pedeapsă de şase luni pe care Lazăr o primise în 2014, pentru conflict de interese, după ce judecătorii au constatat că infracţiunile sunt concurente.

  Aplicând vechea legislaţie, care prevedea că pedeapsa cea mai grea este cea finală, a reieşit o condamnare de un an de închisoare. În cazul în care s-ar fi aplicat legislaţia actuală, condamnarea finală a lui Sorin Lazăr ar fi fost de un an şi cinci luni (pe legislaţia actuală la pedeapsa cea mai mare se adăugă un spor reprezentând o treime din cuantumul celorlalte condamnări). Motivul pentru care s-a aplicat vechiul Cod Penal este reglementarea potrivit căreia în situaţii de acest gen se aplică legea penală mai favorabilă.

  Fapte de când e primar

  Sorin Lazăr a fost trimis în judecată pe 19 decembrie 2014, pentru fapte pe care le-ar fi comis în perioada în care era primar al comunei Strunga. Potrivit procurorilor DNA, faptele imputate lui Sorin Lazăr ar fi fost comise în perioada 2008-2009. Atunci, în calitate de primar şi ordonator principal de credite, însă fără a respecta normele legale, Lazăr ar fi aprobat plata mai multor sume de bani. Una dintre aceste plăţi, în valoare de 10.160 de lei, ar fi fost făcută în contul a trei membri de la o comisie de evaluare din cadrul unei licitaţii.
  Continuarea pe Ziarul de Iasi

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Accident din cauza vitezei. Soferii au scapat cu viata

  Accident rutier in apropiere de podul peste calea ferata, la iesirea din Pascani. `In cursul zilei de sambata 23 ianaurie, in jurul orei 11...

  România s-a născut la Iași: 162 de ani de identitate și unitate națională în capitala istorică a României

  Acum 162 de ani, printr-una dintre cele mai mari inițiative de conștiință și putere națională, România se năștea la Iași, după secole de sacrificii...

  „Mortul viu” de la Iaşi rămâne mort din punct de vedere oficial. Dovada că e mai greu să învii decât să mori

  ”Mortul viu” aşteaptă decizia oficială a autorităţilor pentru a i se anula certificatul de deces şi a-şi continua viaţa în mod normal. Gabriel Luca, ieşeanul...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI