13.7 C
Paşcani
joi, august 11, 2022

A8: Tronsonul Ungheni – Tg.Neamț ar fi gata pe hârtie în anul 2023. Mâine, marș cu 500 de mașini

A fost semnat contractul cu proiectantul, care are termen de 25 de luni pentru execuţie. Traseul are şapte noduri rutiere: Ungheni, Popricani, Leţcani, Târgu Frumos, Stolniceni – Prăjescu, Moţca şi Târgu Neamţ.

Proiectul tehnic pentru autostrada Iaşului va fi gata în mai 2023. Acesta este termenul de execuţie pentru documentaţia aferentă tronsonului Tg. Neamţ – Iaşi – Ungheni, în urma semnării, în cursul zilei de ieri, a contractului de proiectare. Firma Consitrans, una dintre companiile care are numeroase contracte similare cu autorităţile centrale, va încasa aproape 60 milioane lei, fără TVA. Aceeaşi firmă are în lucru şi alte studii relevante pentru Iaşi, fiind proiectant pe două tronsoane din autostrada A7 (Ploieşti – Buzău şi Buzău – Focşani). „Am cerut proiectantului să prioritizeze tronsonul dintre Târgu Frumos şi Leţcani”, a declarat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. Acesta este unul dintre sectoarele în cazul căruia societatea civilă a solicitat includerea spre finanţare în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Nemulţumiţi de modul în care este gestionată problema autostrăzilor din Moldova, două asociaţii au iniţiat un marş auto de protest care va avea loc mâine, la ora 12.00, la Cristeşti. Estimările acestora sunt că la manifestaţie vor participa circa 500 de maşini care vor veni în coloană din mai multe judeţe ale zonei de nord-est a ţării.

Care sunt etapele proiectării autostrăzii Iaşului

Tronsonul Tg. Neamţ – Iaşi – Ungheni are o lungime de 100 km. Traseul actual este prevăzut pe partea nordică a municipiului Iaşi, continuă paralel cu drumul european, iar de la Târgu Frumos se înscrie pe o rută ce tranzitează comunele Heleşteni, Stolniceni Prăjescu şi Moţca până la limita judeţului. Traseul are şapte noduri rutiere: Ungheni, Popricani (DN 24), Leţcani (legătură cu DN 28), Târgu Frumos, Stolniceni – Prăjescu (legătură cu DJ 208 spre Paşcani), Moţca (DN 2) şi Târgu Neamţ. O problemă importantă care poate fi rezolvată de către acest tronson, în afara de continuarea drumului rapid cu sectorul montan spre Transilvania, este faptul că ar funcţiona ca o centură ocolitoare pentru Iaşi, Podu Iloaiei şi Târgu Frumos. De asemenea, acest sector asigură legătura Iaşului cu autostrada A7 (Ploieşti – Paşcani). De precizat că acest traseu poate suferi modificări: în primele 12 luni ale contractului de proiectare va fi revizuit şi completat studiul de fezabilitate care datează de mai bine de 10 ani, respectiv documentaţia în care este trasat traseul menţionat mai sus. După finalizarea studiului de fezabilitate, în următoarele 12 luni vor fi întocmite proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire (6 luni) şi proiectul tehnic de execuţie (6 luni).

Ultima etapă vizează asigurarea asistenţei tehnice pentru realizarea cererii de finanţare şi, în acelaşi timp, pentru contractarea execuţiei lucrărilor (1 lună). Astfel, în 25 luni, respectiv până în mai 2023, toate documentaţiile tehnice trebuie predate de proiectant. „Odată cu semnarea acestui contract, putem declara că toată autostrada A8 se află în proiectare conturându-se premisele şi intenţiile concrete de a se construi acest proiect”, a declarat Adrian Covăsnianu, secretar de stat în cadrul MT.

Celălalt tronson (Tg. Neamţ – Tg. Mureş) este într-o etapă avansată de proiectare, dar nu este clar în ce măsură proiectantul (o sucursală a firmei spaniole Acciona) va respecta termenul de execuţie (iulie 2021), în condiţiile în care există informaţii că graficul asumat este într-o întârziere majoră. În ceea ce priveşte finanţarea lucrărilor de construire a autostrăzii A8, la acest moment nu este stabilită o sursă clară: autorităţile centrale vorbesc despre PNRR, Programul Operaţional Transporturi (POT) 2021 – 2027 sau împrumuturi, dar nicio sursă nu este „bătută în cuie”.

Sursa Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow