11.3 C
Paşcani
marți, martie 21, 2023

A murit renumita scriitoare Ileana Vulpescu, autoarea romanului ″Arta conversaţiei″⁣

Renumita scriitoare Ileana Vulpescu s-a stins din viață. Luna aceasta urma să împlinească vârsta de 89 de ani.

Anunțul a fost făcut de prozatorul Radu F. Alexandru pe pagina sa de Facebook.

“A plecat dintre noi ilustra romancieră (”persoană care scrie romane”) care a fost Ileana Vulpescu. Niciun rând, niciun cuvânt în media. Dacă cel care s-a sfârşit ar fi fost un vestit manelist, steagurile ar fi fost atârnate în bernă şi s-ar fi cerut decretarea doliului naţional. România!…”, a scris Radu F. Alexandru pe Facebook.

Cine a fost Ileana Vulpescu

Ileana Vulpescu s-a născut la 21 mai 1932, într-o familie de ţărani din localitatea Bratovoeşti din judeţul Dolj.

Ileana Vulpescu a urmat la Craiova, Şcoala ″Regina Elisabeta″⁣ (1939-1943) şi Liceul ″⁣Elena Cuza″⁣ (1943-1946), continuat în particular din motive de sănătate, şi la Bucureşti cursurile Facultăţii de Filologie, secţia limbă şi literatură franceză, a Universităţii din Bucureşti (1953-1958), potrivit ″⁣Dicţionarului general al literaturii române″⁣ (2009).

Şi-a început activitatea profesională ca documentaristă, apoi, ca cercetător ştiinţific la Institutul de Lingvistică al Academiei Române, Sectorul lexicografie şi lexicologie (1959-1975), colaborând la redactarea lucrărilor ″Dicţionarul limbii române″⁣ şi ″⁣Dicţionarul explicativ al limbii române″⁣.

Şi-a făcut debutul în revista ″Familia″⁣, în 1966, cu povestirea ″⁣Scrisoare către un necunoscut″⁣, iar editorial, în 1963, cu o traducere din limba franceză a unui roman scris de Andre Wurmser.

Operele care au consacrat-o

 

Prima carte a sa, un volum de schiţe, nuvele şi scurte piese de teatru, intitulată ″Ş.a.m.d″⁣ a fost lansată în 1969, fiind reluată şi amplificată cu titlul ″⁣Candidaţii la fericire″⁣ (1983). Povestirile sunt dominate de pesimism, respectiv de moartea cuiva drag, ratarea unei vieţi sau neîmplinirea. A urmat romanul ″⁣Rămas bun″⁣ (1975), în care scriitoarea evoca o familie din secolul al XIX-lea, care a fost premiat cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1976).

A scris proză şi teatru, a tradus din literaturile engleză, franceză şi spaniolă şi a semnat versiuni în limba franceză din literatura modernă şi din cea contemporană românească. Colaborează la ″România literară″⁣, ″⁣Vatra″⁣, ″⁣Flacăra″⁣, ″⁣România Mare″⁣ ş.a. În 1972 a devenit membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Romanul care a consacrat-o a fost ″Arta conversaţiei″⁣ (1980), care are ca subiect frământările sentimentale ale unei doctoriţe, care a constituit şi scenariul unui spectacol de mare succes, eroina principală a cărţii fiind interpretată, pe scena Teatrului ″⁣Giuleşti″⁣, de actriţa Dorina Lazăr, consemnează volumul ″⁣Dicţionarul scriitorilor români″⁣ (2002).

Continuarea pe Stirile Pro Tv

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow