16.3 C
Paşcani
luni, mai 29, 2023
Array

A început tabăra națională de sculptură la Pașcani. Pășcănenii sunt invitați să vadă cum lucrează studenții

A început tabăra națională de sculptură la Pașcani. Pășcănenii sunt invitați să vadă cum lucrează studenții

Simpozionul național de sculptură a început la Pașcani. Astăzi a avut loc deschiderea oficială, iar până la jumătatea lunii viitoare cele 12 lucrări trebuie să fie gata, urmând să fie amplasate în piațeta din fața Primăriei Municipiului. Primarul Pantazi a fost prezent la eveniment și a menționat acest lucru dar a fost lansată și invitația ca pășcăneni de toate vârstele să fie prezenți în momentele când studenții sculptează.

Luni, 17 iulie, începând cu orele 12:00, la baza sportivă de la Stadionul Municipal a avut loc deschiderea oficială a Simpozionului Național Studențesc.

Pe lângă studenții implicați în proiect, curasanți ai Universităților de Arte din Iași, Cluj, Timișoara și București s-a aflat și inițiatorul profesorul universitar Ilie Bostan, alături de primarul Dumitru Pantazi și consilierul local Vasile Avrămiuc, doi dintre cei care au și-au dorit un astfel de eveniment să se desfășoare în oraș. De asemenea, pășcăneanul Ilie Bostan a spus că și arta este importantă în dezvoltarea umană.

Dat fiind că prezența publicului a fost de două persoane, un pensionar cu nepoțelul, primarul Pantazi a ținut să invite cât mai mulți cetățeni la acest simpozion, aceștia având posibilitatea să participe gratuit în momentele de sculptură în rocă.

Consilierul Avrămiuc a propus conducerii ca studenții să aibă acces gratuit la ștrandul municipal pentru a se răcori după orele de muncă în piatră.

Printre studenți se află și unul din Republica Moldova dar și o persoană surdo-mută.

Evenimentul organziat de Primărie și Consiliul Local Pașcani în parteneriat cu Universitatea de Arte “George Enescu” din Iași este programat să se desfășoare în perioada 17 iulie – 12 august. La finalizarea simpozionului, lucările vor fi donate Municipalității.

Amintim că pentru această tabără, “Formă și expresivitate”,  au fost alocați de la bugetul local 70 mii de lei. Banii vor fi cheltuiţi atât pentru cazarea şi masa participanţilor cât şi pentru materia primă şi uneltele folosite la sculptură. Totodată cele mai bune lucrări vor fi premiate, tot din suma alocată din bugetul Pascaniului.

Inițiatorul proiectului, sculptorul păşcănean Ilie Bostan,  spune că fiecare dintre lucrări valoreaza cel puţin 3.000 de euro, conform onorariilor care se plătesc la astfel de concursuri şi că schiţele şi mulajele au fost selectate şi verificate de cadrele universitare.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow