10.2 C
Paşcani
miercuri, martie 22, 2023
Array

A început săptămâna albă

Astăzi a început Săptămâna Albă, zisă popular și Săptămâna Brânzei.
Tradiția Bisericii Ortodoxe spune că la începutul Postului Mare există o perioadă de pregătire, deoarece acest post este cel mai aspru și cel mai lung de pe tot parcursul anului.
Ieri a fost ultima zi în care creștinii ortodocși care țin posturile au mâncat carne, fiind Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, cea a Lăsatului sec de carne.
În această săptămână, în perioada 16-22 februarie, se mănâncă lapte, brânză, ouă sau alte produse lactate, tocmai pentru ca trecerea spre cel mai greu post creștin, Postul Patimilor, să fie una mai ușoară.
Zilele acestei săptămâni au și ele denumiri specifice în anumite zone ale țării, dar acestea, cât și obiceiurile care se țin în aceste zile și de la care provin denumirile, nu fac parte din tradiția Bisericii.
La noi în țară tradițiile păgâne caracteristice începerii noului an agrar se împletesc cu rânduilelile bisericești referitoare la începerea postului, de aici apar confuziile că acestea ar aparține Bisericii Ortodoxe.

Săptămâna Albă se încheie duminică, pe 22 februarie, când este Lăsatul secului pentru Postul Mare.
După această perioadă creștinii care vor să țănă post nu vor mai consuma nici produse lactate, nici carne, până la Sărbătoarea Învierii Domnului.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow