22.1 C
Paşcani
joi, august 11, 2022
Array

A început Postul Paștelui. Cetățenii încearcă să se abțină de la mâncarea de frupt

A început Postul Paștelui. Cetățenii încearcă să se abțină de la mâncarea de frupt

De astăzi a început Postul Paștelui, cunoscut ca cel mai lung și aspru post de peste an. Preoții spun că trebuie să ne rugăm și să iertăm. Și partea alimentară este importantă. Astfel, pentru cine poate, trebuie să se abțină de la carne și lactate dar și de la alcool. Tot în această perioadă au loc și slujbe religioase de pomenire a morților.

A început Postul. Pentru credincioşi urmează zile de post strict fără carne, ouă şi produse lactate. Nu e nici uşor, nici ieftin, mai ales că este perioada din an în care fructele şi legumele au preţuri mari. Dar oamenii nu dau înapoi. Gospodinele au liste întregi cu cele mai gustoase rețete, de la mazăre, varză, fasole până la tocane de prune uscate sau prăjituri.  Vezi lista și modul de preparare aici .

Trebuie să știți că în prima săptămână din post, de luni până vineri, în fiecare seară au loc slujbe speciale cunoscute sub numele de Canonul cel Mare. Acest canon, care are 250 de strofe, este citit integral în cea de-a cincea miercuri din post. Tot în această perioadă, începând cu 4 martie, prima sâmbătă din post, și până în 8 aprilie, Sâmbăta lui Lazăr, vor fi oficiate slujbe de pomenire a morților.

Tradiţia creştină îi îndeamnă pe credincioşi ca, în perioada postului, să se purifice atât trupeşte, cât şi sufleteşte.

În Postul Mare sunt doar două dezlegări la pește: de Buna Vestire şi de Florii.

Paştele se sărbătoreşte anul acesta pe 16 aprilie.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow