13 C
Paşcani
luni, martie 20, 2023
Array

A inceput BAC – ul

Au inceput emotiile pentru mii de absolventi de clasa a 12 a. Bacalaureatul 2015 a inceput astazi, cu examenul oral de Limba Romana. Proba se va desfasura de-a lungul a trei zile. Absolventii de liceu intra in examen in ordinea care este afisata la avizier si sunt evaluati de catre doi profesori examinatori. Dupa ce intra in sala de examen, fiecare candidat le prezinta profesorilor documentul de identitate, dupa care extrage un bilet cu subiectele si primeste o hartie pe care sa isi scrie raspunsurile. Fiecare elev are la dispozitie 15 minute sa rezolve subiectele si 10-15 minute sa le sustina in fata comisiei.

Profesorii examinatori din aceasta comisie pot sa intervina cu intrebari lamuritoare sau suplimentare, de regula dupa ce candidatul si-a prezentat raspunsurile.

Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana NU se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national. Concret, elevii vor primi unul dintre urmatoarele calificative: experimentat, avansat, mediu sau incepator. Acest calificativ se stabileste de comun acord de catre cei doi profesori examinatori.

Elevii nu pot sa conteste rezultatele pe care le obtin la examenul oral de Limba romana. Acestia nu au voie la examen cu manuale, dictionare, notite, insemnari, care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor si nici cu telefoane mobile si orice ale mijloace electronice de calcul sau de comunicare. Absolventii care nu respecta regulile si incearca astfel sa copieze sunt dati afara din examen de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu.

Examenul de bacalaureat se considera promovat de catre absolventii de liceu care indeplinesc urmatoarele conditii:
– au sustinut probele de evaluare a competentelor
– au sustinut toate examenele scrise si au obtinut cel putin nota 5 la fiecare dintre acestea
– au obtinut cel putin media 6 la probele scrise

In Pascani, sunt aproape 800 de candidati din promotia curenta, dar si din anii trecuti. Sunt si corigenti sau persoane care nu s-au inscris. Cei mai putini elevi inscrisi la bac provin de la Liceul Tehnologic « Mihai Busuioc » din Pascani. Este vorba despre un numar de 19 tineri.

La nivel de judet s-au inscris pentru a sustine examenul maturitatii peste 6.000 de candidați în 45 de centre de examen organizate la nivelul județului Iași.

Pentru desfăşurarea în condiții de liniște și siguranță a examenului național de Bacalaureat actioneaza peste 150 de polițiștiin judetul Iasi.

Calendarul examenului de bacalaureat

8 – 10 iunie 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
10 – 12 iunie 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare
orală în limba maternă – proba B
15 – 19 iunie 2015 Evaluarea competenţelor digitale – proba D
22 – 26 iunie 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă decirculație internațională – proba C
29 iunie 2015 Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă
30 iunie 2015 Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
1 iulie 2015 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
3 iulie 2015 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
6 iulie 2015 Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
6 iulie 2015 Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
7 – 9 iulie 2015 Rezolvarea contestaţiilor
10 iulie 2015 Afişarea rezultatelor finale

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow