17.2 C
Paşcani
vineri, septembrie 29, 2023
Array

A început BAC-ul. În județul Iași s-au înscris aproape 5 mii de candidați. Părinții sunt mai emoționați ca absolvenții

A început BAC-ul. În județul Iași s-au înscris aproape 5 mii de candidați. Părinții sunt mai emoționați ca absolvenții

De astăzi, mii de elevi au intrat în febra emoțiilor. Asta pentru că s-a dat start examenului de bacalaureat și aproape 5 mii de candidați din județul Iași susțin proba la Limba și Literatura Română în cele 45 de centre de examen. Primii candidați au fost cei cu numele de familie A, intrarea făcându-se în ordine alfabetică.

4 920 de absolvenți de liceu din județul Iași au de susținut bacalaureatul în acest an, dintre aceștia 462 sunt din promoții anterioare. Startul s-a dat cu proba A de Evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în 45 de centre de examen organizate în județul Iași. Testarea se va desfăşura pe durata a două zile. Subiectele la această probă cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

La Pașcani, elevii care au ieșit din examen spun că această etapă din viața lor este foarte importantă și chiar dacă au emoții speră ca rezultatul final să fie unul cât mai bun.

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă – experimentat, avansat şi mediu.

În 8 şi 9 iunie va avea loc proba orală la limba maternă, iar în 9 iunie şi 12-13 iunie, candidaţii vor susţine proba de competenţe digitale. Probele orale se încheie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, programată între 14 şi 16 iunie.

În cazul în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele de la probele de competenţe lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Probele scrise vor începe în 26 iunie cu limba şi literatura română, 27 iunie – limba şi literatura maternă, 28 iunie – proba obligatorie a profilului şi specializării (matematică sau istorie), 30 iunie – proba la alegere a profilului şi specializării.

Rezultatele primei sesiuni a Bacalaureatului vor fi afişate în 5 iulie, până la ora 16.00 şi în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile, afişarea rezultatelor finale fiind programată în 10 iulie.

Examenul este unul supraveghere video şi cu observatori.

Probele orale

Proba la limba română: 6 – 7 iunie

Proba la limba maternă: 8 – 9 iunie

Evaluare competenţelor digitale: 9, 12 – 13 iunie

Proba la limba străină: 14 – 16 iunie

Probele scrise

Limba şi literatura română: 26 iunie

Limba şi literatura maternă: 27 iunie

Proba obligatorie a profilului: 28 iunie

Proba la alegere: 30 iunie

Rezultate

Afişarea rezultatelor: 5 iulie

Depunerea contestaţiilor: 5 iulie (după ora 16.00)

Rezolvarea contestaţiilor: 6 – 9 iulie

Afişarea rezultatelor finale: 10 iulie.

Alte articole