24.1 C
Paşcani
joi, octombrie 6, 2022

A fost semnat contractul pentru statiile de transfer de la Ruginoasa, Baltati si Harlau

- Advertisement -

Comunicat: Reprezentanții Consiliului Județean Iași și asocierea SORAIN CECCHINI TECHNO ESPANA SLU-SC IASICON SA- SC EDIL INDUSTRY SRL au semnat astăzi, contractul de delegare a gestiunii operării stațiilor de transfer și a instalațiilor de tratare a deșeurilor municipale în județul Iași.
În următorii cinci ani, prestatorul va asigura operarea și administrarea staţiilor de transfer a deșeurilor de la Ruginoasa, Bălțați și Hârlău, sortarea deșeurilor municipale în stațiile Ruginoasa, Țuțora și Hârlău precum și compostarea deșeurilor verzi și tratarea mecano-biologică a celor reziduale în cadrul stației de la Țuțora.
Valoarea contractului este de aproximativ 40 milioane de Euro.
” Cred că este un moment de sărbătoare. Noi, cei care ne ocupăm de astfel de proiecte, chiar știm ce înseamnă finalizarea unor astfel de proceduri. Este foarte important să ducem acest angajament mai departe pentru că civilizația noastră, a unui popor, a unei localități începe de la curățenie. Nu putem să aruncăm la infinit gunoiul oriunde sau să îl ducem pe malul apei. La Iași este prima instalație complexă de tratare mecano-biologică din România care va intra în operare”, a spus Gabriel Moiceanu, președintele Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară.
Transferul deșeurilor va fi asigurat prin Staţia de la Ruginoasa care are o capacitate de 44.000 tone/an, cea de la Bălțați de 17.000 tone/an și cea de la Hârlău, cu o capacitate de 1.800 tone/an, proiectată pentru a deservi oraşele Hârlău și comunele Deleni și Scobinți, integrată în SMID, fiind realizată prin alt proiect.
Sortarea deșeurilor reciclabile se va face la Ruginoasa, aici existând o capacitate de 10.000 de tone anual și la Țuțora, unde capacitatea stației a fost extinsă de la 10.500 tone/an la 51.000 tone/an, prin introducerea unei noi linii. Inițial, aceasta a fost construită doar pentru sortarea deșeurilor reciclabile colectate separat din municipiul Iași.
Deșeurile verzi vor fi transformate în compost în stația de la Țuțora, aceasta asigurând prelucrarea a 10.000 de tone anual, apoi reintroduse în circuitul economic.
Tot aici, se va realiza și tratarea mecano-biologică a deșeurilor reziduale (140.000 tone/an), colectate în amestec cu biodeșeurile, înaintea depozitării. Staţia de prelucrare de la Țuțora este construită pe același amplasament cu cea de sortare şi cu depozitul unde va fi stocat și materialul biostabilizat rezultat.
În urma tratării mecano-biologice se obţin deşeuri biostabilizate-folosite ca material de acoperire zilnică în cadrul depozitului și deşeuri uscate cu potenţial energetic-utilizate drept combustibil alternativ în instalaţiile de producere a cimentului.
Deșeurile reziduale care nu pot fi valorificate sunt transferate în depozitul ecologic.
”Acest proiect este finanțat de UE și înglobează cea mai înaltă tehnologie din Uniune. A fost un privilegiu să construim această linie în România, am avut șansa să împărtășim din experiența noastră și am convingerea că vom lucra bine împreună”, a afirmat Alberto Carrera, reprezentantul firmei Sorain Cecchini Techno Espana.
”S-a dovedit a fi un proiect dificil, un proiect care a presupus multă muncă și multe eforturi, la care s-au adus corecturi pe parcursul derulării. Am găsit înțelegere la Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional și am reușit să depășim problemele pe care le-a presupus acest proiect. Consiliul Județean nu a avut o misiune facilă, dar iată-ne în acest moment când toate componentele devin funcționale. Implementăm astfel, directiva europeană de mediu și evităm procedura de infrigement pe care o riscam. Proiectul SMID contribuie la creșterea standardului de viață a populației întregului județ. Totodată, trebuie luat în calcul și efectul pozitiv asupra factorilor de mediu prin reducerea emisiilor în apă, în aer și în sol”, a precizat Maricel Popa, Președintele Consiliului Județean Iași.
Proiectul “Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Iași” a fost finanțat prin Programul Operațional Sectorial “Mediu” 2007-2013, având o valoare estimată de 306.479.369 lei cu TVA (69.350.207 euro) având drept scop dezvoltarea unui sistem integrat de management al deșeurilor în județul Iași, în vederea îmbunătățirii calității mediului. Investițiile realizate contribuie la implementarea angajamentelor asumate prin Tratatul de Aderare, cu privire la Directivele UE în domeniul deșeurilor.

Biroul de Comunicare al Consiliului Județean Iași

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow