10.8 C
Paşcani
miercuri, aprilie 24, 2024

A fost semnat contractul pentru extinderea/reabilitarea retelelor de apa si canalizare. Pascaniul, la un pas de a pierde 92,7 milioane lei, din cauza consilierului/primarului Marius Pintilie

Vesti bune pentru pascaneni. In cursul zilei de 9 iunie a.c. in sala de sedinte a Consiliului Local a fost semnat contractul de executie a lucrarilor de extindere si reabilitare a retelelor de apa si canalizare, din oras si cele cinci suburbii ale municipiului. La eveniment au fost prezenti reprezentantii operatorului regional de apa, ApaVital SA, ai societatii care a castigat licitatia si urmeaza sa execute lucrarile – Daroconstruct SA din Iasi , precum si primarul municipiului, Marius Pintilie, alaturi de presedintele si vicepresedintele Consiliului Judetean Iasi, Costel Alexe, respectiv Marius Danga.

Valoarea investitiei este de aproape 92,7 milioane de lei,  fara TVA, in mare parte din fonduri europene, iar lucrarile trebuie finalizate in doi ani de zile, cu o garantie de 60 de luni.
De aemenea s-a convenit ca in maxim doua saptamani de zile sa aiba loc o prima sedinta tehnica pentru stabilirea calendarului si a listelor de prioritati. Tot atunci ar urma sa fie dat si ordinul de incepe a lucrarilor.
Presedintele Consiliului Judetean Iasi, a spus ca investitia este necesara si binevenita pentru municipiul Pascani, pentru modernizarea serviciilor de apa si canalizare.

Primarul municipiului a recunoscut ca pascanenii au nevoie de aceste investitii si ca deja sunt probleme cu alimentarea cu apa din fantani in suburbia Gastesti, din cauza secetei. Marius Pintilie a mai spus ca acolo unde vor fi facute lucrari pentru apa si canalizare Primaria urmeaza sa asfalteze strazile si ca sunt pregatite proiectele si fianntarile in acest sens.

In acelasi context directorul general de la ApaVital Mihail Dorus a precizat ca din cauza conditiilor climatice, resursele de apa sunt din ce in ce mai putine, iar astfel de investitii sunt necesare pentru a putea fi asigurat necesarul de consum , mai ales pentru populatie.

Ce lucrari vor fi facute. Se incepe cu suburbia Gastesti si cartierul Aerodrom

În Pașcani va fi reabilitata conducta de aducțiune apă pe o lungime de aproximativ 7 km, se va realiza o conductă de aducțiune nouă cu o lungime de aproximativ 3 km și se va construi o stație de pompare a apei potabile. De asemenea in localitatea Gâștești se va construi o gospodărie de apă, care va cuprinde două rezervoare de 300 m3, o stație de clorinare și o stație de pompare.

In oras si suburbii vor fi reabilitate rețelele de alimentare cu apă pe o lungime de aproximativ 11 km, , va fi extinsă rețeaua de alimentare cu apă pe o lungime de aproximativ 14 km și va fi înființată o rețea de alimentare cu apă pe o lungime de aproximativ 19 km. De asemenea, va fi reabilitată rețeaua de canalizare menajeră pe o lungime de aproximativ 4 km, va fi extinsă rețeaua de canalizare menajeră pe o lungime de aproximativ 9 km, va fi înființată rețea de canalizare menajeră cu o lungime de aproximativ 31 km și vor fi construite 21 de stații de pompare a apelor uzate, se arata intr-un comunicat de presa.
Lucrarile ar urma sa inceapa din cartierul Aerodrom si in suburbia Gastesti, apoi sa fie extinse si in celelalte zone ale municipiului.

Consilierii nu au fost invitati, Investitii si pentru comune

Consilierii locali nu au fost invitati sa participe la acest eveniment. Unul singur a fost prezent in sala , Sorin Olariu de la PMP. El sustine ca investitia este importanta si necesata pentru comunitate.
Si fostul primar, consilierul PSD Dumitru Pantazi spune ca aderarea Pascaniului la ARSACIS a fost necesara pentru ca acest proiect de investitii sa fie posibil.
Totodata a fost semnat inca un contract de lucrari pentru apa si canalizare, in valoare de 82,8 milioane de lei, pentru realizare unei noi conducte de aductiune de apa potabila pentru localitățile Șcheia, A. I. Cuza, Oboroceni, Heleșteni, Rediu și Vascani. Primarii comunelor au fost prezenti in sala.

 

 

Inceputul

Pascaniul a aderat la asociatia judeteana de apa si canalizare ARSACIS in iulie 2014 cu votul majoritatii consilierilor locali. Tot atunci municipalitatea a delegat serviciile de apa si canalizare operatorului iesean, cu scopul de a beneficia de investiii din fonduri europene. In scurt timp situatia serviciilor s-a inrautatit atat din cauza blocajelor administrative cat si a faptului ca la Pascani erau functionale putine asociatii de propritari iar regulile aplicate la Iasi, de citire, facturare si plata erau diferite de cele folosite de fostul operatorul local.
In acest context s-a ajuns la blocaje de plata a facturilor si la intreruperea furnizarii apei, acolo unde erau datorii. Nemultumirile pascanenilor au influentat deciziile politicienilor la acea vreme.

Nemultumiri si interese

Chiar inainte de alegerile prezintiale din toamna anului 2014, PSD a luat decizia de initiere a unui proiect de hotarare de a renunta la ARSACIS si ApaVital, de frica cetatenilor nemultumiti. Hotararea a fost luata in sedinta din 28 noiembrie 2014, cu votul majoritatii consilierilor. Trei dintre ei s-au abtinut de la vot: Emilian Craciun, Dorin Nechifor si Neculai Enea de la PNL. Nechifor a motivat ca Pascaniul a mai renuntat o data la ARSACIS si a pierdut investitii de peste 9 milioane de euro si a cerut garantii ca de aceasta data sunt alte surse de investitii.

Chiar daca, formal, s-a renutat la operatorul judetean, ApaVital a ramas la Pascani, fiind obligati prin contract sa furnizeze servicii de apa si canalizare. Dupa luni de zile de cautari a unor alte solutii, timp in care problemele si relatia cu cetatenii s-a agravat si mai mult, Consiliul Local decide sa ramana in ARSACIS, si cu ApaVital.

Pascaniul, la un pas de a pierde investitiile

din cauza consilierului/primarului Marius Pintilie

In urma acestor hotarari actualul primar, Marius Pintilie, pe atunci consilier local in opozitie si-a dat demisia din Consiliul Local pe motiv ca a fost o greseala ca Pascaniul sa adere la ARSACIS iar serviciile sa fie delegate operatorlui ApaVital.

Dupa cateva zile, a renuntat la demisie si a continuat sa fie sceptic in legatura cu proiectul de investitii. De asemenea a iniatiat organziarea unui referendum, odata cu alegerile locale, prin care cetatenii sa se pronunte ca Pascaniul ar trebui sa nu sa renunte la ARSACIS si ApaVital.

Intrebat daca isi mentine punctele de vedere, Marius Pintilie a spus cele doua situatii sunt diferite si ca acum sprijina operatorul iesean si proiectul de investiii.

Cert este ca daca demersurile din 2014 si 2015 de renuntate la ARSACIS si APAVITAL ar fi avut succes, acum municipiul Pascani ar fi ramas, din nou fara fonduri europene, pentru modernizarea si extinderea retelelor de apa si canalizare.

Alte articole

Accident grav la Ruginoasa: Impact între un microbuz și un autoturism

Un accident rutier grav s-a produs sâmbătă dimineața la...

Opoziția forțează diminuarea taxelor și impozitelor locale, până la alegerile locale

Legislativul pascanean este convocat in ședință extraordinară, pe 24...

MOVILA: Candidez la Consiliul Judeţean!

Astăzi, în prezenţa lui Eugen Tomac, Cătălin Drulă şi...