11.6 C
Paşcani
miercuri, octombrie 27, 2021

A FOST SEMNAT CONTRACTUL DE FINANTARE PENTRU EXTINDEREA / REABILITAREA RETELELOR DE APA SI CANALIZARE

La inceputul acestei saptamani a fost semnat contractul de finantare pentru realizarea celui mai mare proiect de investiţii publice din judeţul Iaşi. Este vorba despre lucrări de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare, în valoare de 509,2 milioane de euro, din care 85% reprezintă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană iar diferenţa de 76,4 milioane este acoperită de bugetul de stat (52 de milioane) şi de partea de cofinanţare a Apavital.

Vor fi 14 contracte pentru 47 de oraşe şi comune din judeţ. Până în prezent, Studiul de Fezabilitate şi Indicatorii tehnico- economici au fost aprobate doar de 5 localităţi printre care şi municipiul Pascani, iar până la sfârşitul lunii urmează să fi obţinute toate aprobările.

Urmeaza iniţierea procedurilor de licitaţii pentru încredinţarea contractelor de execuţie. Sunt prevazute: 536 km de rețea nouă de canalizare, 312 km rețea nouă de distribuție a apei potabile, 362 stații noi de pompare a apei uzate, 230 km de conducte de refulare a apei uzate realizate, 256 km de rețea nouă de aducțiune, 50 statii de pompare a apei potabile, 4 stații noi de epurare a apelor uzate si o stație de epurare a apelor uzate reabilitată. Se estimeaza ca prin acest proiect aproximativ 200.000 de locuitori vor fi racordați la rețeaua de apă si peste 80.000 de locuitori la rețeaua de canalizare.

Din acest proiect, municipiul Paşcani va beneficia de investiţii de peste 25 milioane de euro fara TVA pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare. Lucrările vor începe din cartierul Aerodrom şi suburbia Gastesti , in acest an. Consilierii locali au aprobat cu unanimitate de voturi studiile tehnice, în sedinta din luna mai 2020.

Pascani_Lista investitii POIM 2020

Administraţia locală a încercat să acceseze fonduri europene pentru modernizarea reţelelor de apă şi canalizare încă din anul 2007 atunci când a aderat, pentru prima dată, la asociaţia judeţeană ARSACIS. În masterplanul de atunci municipiul era prins cu investiţii de cca 9 milioane de euro.
Banii au fost pierduţi după ce în anul 2009, pe timpul primarului PNL Grigore Craciunescu, nu a fost aprobată delegarea serviciilor de apă şi canalizare iar Pascaniul a ieşit din asociaţia judeţeană.
Cinci ani mai târziu, în mai 2014, în urma demersurilor făcute de primarul Dumitru Pantazi, Pascaniul adera, din nou, la asociaţia ARSACIS şi deleagă serviciile de apă şi canalizare operatorului ieşean, ApaVital. În noiembrie 2014, din motive electorale, dar şi pe fondul unor nemulţumiri în rândul cetăţenilor, acelaşi Consiliu Local, aprobă anularea hotărârii de delegare a serviciilor. La acea vreme, doar consilierii Dorin Nechifor şi Neculai Enea, de la PNL s-au opus renunţării la investiţii. Hotărârile au fost anulate în iunie 2015, de acesta dată din raţiuni pragmatice şi a problemelor cu furnizarea apei, iar ApaVital a rămas operator la Paşcani.
Drept urmare, acum, municipiul poate beneficia de cele peste 25 milioane de euro investiţii din fonduri europene. De atunci, actualul primar Marius Pintilie, alături de unii consilieri liberali au încercat să organizeze un referendum anti Apavital, ultimul demers în acest sens fiind respins în februarie 2017, de Consiliul Local.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Primarul si consilierii PNL-Pro Romania, reclamati la DNA pentru abuz in serviciu

Primarul municipiului Pascani si consilierii locali din PNL si Pro Romania au fost reclamati la DNA si...

Sedinta pentru rectificari bugetare si modernizarea  unor strazi

Legislativul pascanean este convocat in sedinta ordinara, pe 28 octombrie de la ora 09.00. Pe ordinea de...

Bataie de joc la adresa unor societati comerciale. Conditii si probleme in plus pentru obtinerea acordului de functionare

Situatie confuza la Primaria Pascani privind eliberarea Acordului de Functionare pentru unele societati care isi desfasoara activitatea...

Pascaniul cauta teren pentru o noua cresa. Primarul a propus sa fie construita pe terenul alocat pentru doua blocuri ANL

Administratia locala din Pascani vrea sa construiasca o noua cresa, dar nu stie unde. Investitia ar urma...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI