18 C
PaลŸcani
vineri, septembrie 27, 2024

Cabinet de vaccinare anti HPV la Institutul Regional de Oncologie Iaศ™i

๐ˆ๐ง๐ฌ๐ญ๐ข๐ญ๐ฎ๐ญ๐ฎ๐ฅ ๐‘๐ž๐ ๐ข๐จ๐ง๐š๐ฅ ๐๐ž ๐Ž๐ง๐œ๐จ๐ฅ๐จ๐ ๐ข๐ž (๐ˆ๐‘๐Ž) ๐ˆ๐š๐ฌฬ—๐ข ๐š ๐๐ž๐ฌ๐œ๐ก๐ข๐ฌ ๐ฉ๐ซ๐ข๐ฆ๐ฎ๐ฅ ๐œ๐š๐›๐ข๐ง๐ž๐ญ ๐๐ž ๐ฏ๐š๐œ๐œ๐ข๐ง๐š๐ซ๐ž ๐š๐ง๐ญ๐ข ๐‡๐๐• (๐•๐ข๐ซ๐ฎ๐ฌ ๐๐š๐ฉ๐ข๐ฅ๐จ๐ฆ๐š ๐”๐ฆ๐š๐ง) din afara Bucureศ™tiului (sunt douฤƒ รฎn Capitalฤƒ, unul la Spitalul Universitar de Urgenศ›ฤƒ Bucureศ™ti ศ™i altul la un centru medical privat). Cabinetul pentru imunizarea รฎmpotriva infecศ›iei cu HPV (peste 95% din cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecลฃia cu virusul papiloma uman, care infecteazฤƒ pielea ลŸi mucoasele) este la etajul 1 al Centrului de Screening ศ™i Diagnostic รฎn Boli Oncologice al IRO Iaศ™i, din strada Sฤƒrฤƒriei, nr. 177 A.
Programarea se face la numฤƒrul de telefon 0374.278.806 sau la adresa de email vaccinarehpv@iroiasi.ro, doar รฎn baza reศ›etei eliberate de medicul specialist/medicul de familie.
โ€œInfecศ›ia persistentฤƒ cu HPV este cauza principalฤƒ pentru apariศ›ia leziunilor canceroase la nivelul colului uterin. Din pฤƒcate, vedem foarte des cazuri grave la vรขrste din ce รฎn ce mai mici. Singura armฤƒ รฎmpotriva cancerului de col uterin este, รฎn acest moment, vaccinul anti HPV. Sunt ศ›ฤƒri รฎn care a fost aproape eliminiatฤƒ aceastฤƒ patologie, tocmai pentru cฤƒ atรขt femeile, cรขt ศ™i bฤƒrbaศ›ii s-au imunizatโ€, a declarat dr. Flavius Ovidiu Iordache, medic primar obstetricฤƒ ginecologie la Centrul de Screening al IRO.
Vaccinul va fi ridicat din farmacie รฎn ziua vaccinฤƒrii, รฎn recipient termoizolant cu maximum 60 de minute รฎnainte de prezentarea la vaccin (conform programฤƒrii). Dovada orei de achiziศ›ie va fi ora de pe bonul de la farmacie, care va fi prezentat รฎn momentul vaccinฤƒrii. Vaccinul este gratuit pentru fete ศ™i bฤƒieศ›i, cu vรขrsta รฎntre 11 ศ™i 18 ani, ศ™i compensat 50% pentru femeile cu vรขrsta รฎntre 19 ศ™i 45 de ani.
Se recomandฤƒ ca prima administrare a vaccinului sฤƒ se realizeze pรขnฤƒ la vรขrsta de 14 ani. Vaccinul papilomavirus uman 9-valent (denumire comercialฤƒ Gardasil 9) se poate administra รฎn urmฤƒtoarele scheme:
– persoane cu vรขrsta de 11 pรขnฤƒ la 14 ani inclusiv, la momentul primei administrฤƒri: schema cu 2 doze (0, 6 -13 luni). A doua dozฤƒ trebuie administratฤƒ รฎntr-un interval de 6 pรขnฤƒ la 13 luni dupฤƒ prima dozฤƒ;
– persoane cu vรขrsta de 15 ani ลŸi peste la momentul primei administrฤƒri: se utilizeazฤƒ schema cu 3 doze (0, 2 ลŸi 6 luni).
โ€œDoamnele care doresc sฤƒ se vaccineze trebuie informate asupra faptului cฤƒ o schemฤƒ completฤƒ de imunizare รฎmpotriva HPV este alcatuitฤƒ din 3 doze (0, 2 ศ™i 6 luni de la prima vaccinare). Pacienta care se prezintฤƒ pentru vaccinare este important sฤƒ fie sฤƒnฤƒtoasฤƒ, adicฤƒ sฤƒ nu prezinte febrฤƒ รฎn ultimele zile, boli acute formฤƒ moderatฤƒ sau severฤƒ, sau o decompensare (agravare) a unei boli croniceโ€, a declarat dr. Cristina Cura, medic specialist epidemiologie รฎn cadrul IRO Iaศ™i.
Contraindicaศ›ii pentru vaccinare:
Contraindicaศ›ii absolute:
– Istoric de reacศ›ie alergicฤƒ severฤƒ la substanลฃele active sau la oricare dintre excipienลฃii vaccinului
– Istoric de reacศ›ie alergicฤƒ severฤƒ dupฤƒ administrarea de vaccin papilomavirus uman
Contraindicaศ›ii temporare:
– Nu se adminstreazฤƒ pe perioada sarcinii
– Boli acute febrile
– Boli acute forme moderate sau severe cu sau fฤƒrฤƒ febrฤƒ
– Boli cronice decompensate
– Dacฤƒ aศ›i primit transfuzii de sรขnge/produse din sรขnge sau s-a administrat imunoglobulinฤƒ รฎn ultimele 3 luni.
Infecศ›ia cu HPV poate avea multiple localizฤƒri, dar afecteazฤƒ รฎn special colul uterin, care face legฤƒtura รฎntre vagin ศ™i uter. Infecศ›ia cu HPV afecteazฤƒ ลŸi sexul masculin. Vaccinarea previne apariศ›ia diferitelor tipuri de cancere, leziuni precanceroase ศ™i veruci genitale asociate infecศ›iilor cu HPV.
Din cele peste 120 de tipuri de HPV, Agenลฃia Internaลฃionalฤƒ de Cercetare a Cancerului a clasificat 12 tipuri cu risc oncogenic รฎnalt: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59. Tulpinile de risc รฎnalt 16 ลŸi 18 produc peste 70% dintre cazurile de cancer de col uterin ลŸi se asociazฤƒ ลŸi cu alte cancere: anale, cancer de vulvฤƒ ลŸi al vaginului, peniene ลŸi orofaringiene. Tulpinile cu risc scฤƒzut determinฤƒ veruci genitale sau papilomatozฤƒ respiratorie.
Cum se transmite HPV:
๏ƒผ Prin contact sexual
๏ƒผ Prin contact direct cu pielea sau mucoasele infectate
๏ƒผ De la mamฤƒ la copil รฎn timpul nasterii sau al รฎngrijirii copilului
๏ƒผ Prin contact cu obiecte contaminate
Statisticile aratฤƒ cฤƒ anual, รฎn Romรขnia, 3.300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar 1.800 dintre acestea pierd lupta cu boala (Sursa: Globocan 2022). Conform datelor Sistemului European de Informaศ›ii cu Privire la Cancer (ECIS) al Centrului Comun de Cercetare, รฎn 2022, Romรขnia continuฤƒ sฤƒ รฎnregistreze cea mai ridicatฤƒ incidenลฃฤƒ (32,6 /โ€ฐ femei, de 5 ori mai mult decat รฎn Finlanda โ€“ 6,4 /โ€ฐ femei) ลŸi mortalitate prin cancer de col uterin รฎn Uniunea Europeanฤƒ (16,8/โ€ฐ femei, de 8 ori mai mult decรขt Finlanda โ€“ 2,2/โ€ฐ femei). รŽn cei 12 ani de cรขnd funcศ›ioneazฤƒ Institutul Regional de Oncologie (2012- 2024), aici s-au รฎnregistrat 30.119 de cazuri de cancer de col uterin.
DSP Iaศ™i

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70