30.5 C
Paşcani
vineri, septembrie 27, 2024

Resfințirea Bisericii Sfânta Treime din Miroslovești a reunit întreaga comunitate în credință și tradiție – FOTO/VIDEO

Duminică, 18 august 2024, comunitatea din Miroslovești a trăit un moment de înaltă spiritualitate și emoție cu ocazia resfințirii Bisericii Sfânta Treime. Evenimentul a fost marcat printr-o serie de momente religioase solemne, care i-a  adus împreună atât pe cei tineri, cât și pe cei vârstnici, sub semnul credinței și al tradiției.

Ceremonia de resfințire a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi, condus de PS Nichifor Botoșăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, care a binecuvântat lăcașul de cult renovat și au oferit credincioșilor binecuvântarea divină.

A debutat cu ritualul înconjurului bisericii cu cele trei popasuri marcate tot de trei lecturi evanghelice, în care se sfințesc zidurile lăcașului de cult.

După ce a fost înconjurată biserica, episcopul-vicar s-a așezat în genunchi  înaintea uşilor de la intrarea în lăcaș și a bătut cu crucea în ele, rostind: „ridicaţi voi porţile… ca să intre Împăratul Slavei”.

Soborul de preoți, dar și o parte din credincioși au intrat în interiorul bisericii unde a avut loc sfinţirii altarului şi a Sfintei Mese, la care au asistat şi oficialităţi locale și județene. Toţi au trăit cu evlavie întreaga procesiune, având în centrul ei aşezarea în piciorul Sfintei Mese a hrisovului de sfinţire.

După aşezarea sigiliului arhieresc şi înveşmântarea Sfintei Mese, a urmat sfinţirea bisericii în interior, tot cu apă sfinţită şi cu Sfântul şi Marele Mir.

Sărbătoarea a continuat cu o slujbă ce a avut loc pe scena amenajată spre biserica de lemn, monument istoric.      

Ca o încununare a tuturor eforturilor depuse la lucrările de consolidare a sfântului locaș, părintele paroh, Liviu Siminciuc, a primit distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”, iar tuturor celor care s-au implicat în lucrările de refacere a bisericii, ierarhul le-a acordat distincții de vrednicie, potrivit Arhiepiscopiei Iașilor.

O ocazie deosebită pentru credincioși și unică pentru femei a fost posibilitatea de a trece și a se închina la Sfântul Altar.

La final, toți cei prezenți au primit din partea localnicilor, dar și a organizatorilor, porții de mâncare.

Biserica Sfânta Treime, simbol al credinței și al identității locale, a fost supusă unor lucrări ample de renovare, creând astfel o punte între trecutul istoric al bisericii și viitorul său în comunitate.

Restaurarea s-a desfășurat cu sprijinul comunității, al autorităților locale și al mai multor sponsori.

De precizat este faptul că biserica din Miroslovești are 103 ani de la prima sfințire.

 

 

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70