More

  8 martie – Ziua Internațională a Femeii

  Array

  Ziua Internațională a Femeii, sărbătoare oficializată de Organizația Națiunilor Unite (ONU), este celebrată în fiecare an la 8 martie, în întreaga lume.
  Marcarea acestei zile reprezintă, potrivit ONU, un prilej pentru a reflecta asupra progreselor realizate, pentru a apela la schimbare și pentru a sărbători actele de curaj și determinare realizate de către femei obișnuite, care au jucat un rol extraordinar în istoria țărilor și comunităților lor.

  Tema din 2016 pentru sărbătorirea Zilei Internaționale a Femeii este “Planeta 50-50 până în 2030 : mai mult pentru egalitatea de gen”.

  Ideea acestei devize este de a lua în considerare modul în care să fie accelerată Agenda 2030, pentru generarea unui impuls în vederea punerii în aplicare efectivă a noilor obiective de dezvoltare durabilă. Sunt avute în vedere, în special, realizarea obiectivelor prevăzute la punctul cinci, egalitatea de gen și abilitarea tuturor femeilor și fetelor, și punctul patru, asigurarea educației incluzive și de calitate pentru toți și promovarea învățării pe tot parcursul vieții.

  Ziua Internațională a Femeii a apărut pe fondul mișcărilor sociale de la începutul secolului XX, în America de Nord și în toată Europa.

  Această zi este celebrată în multe țări din întreaga lume. Este o zi în care femeile sunt recunoscute pentru realizările lor fără a ține cont de diferențele naționale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice.

  Prima Zi Națională a Femeii a avut loc în Statele Unite, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condițiilor de muncă.

  În anul 1910, Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913

  Ca urmare a inițiativei de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua Internațională a Femeii a fost marcat pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania și Elveția. La manifestațiile organizate cu acel prilej, s-a cerut, în plus față de dreptul de vot și de a ocupa o funcție publică, dreptul femeilor la locul de muncă, la formarea profesională și de a se pune capăt discriminării la locul de muncă.

  Cu prilejul Anului Internațional al Femeii, în 1975, Organizația Națiunilor Unite a sărbătorită pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii la 8 martie.

  Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii și pentru ca fiecare femeie să își atingă adevăratul potențial îl constituie Declarația de la Beijing și Platforma de acțiune, o foaie de parcurs istoric, semnată de 189 de state, în cadrul Conferinței mondiale a ONU privind femeile, în 1995.
  Continuarea pe Agerpres

  Ce părere ai?

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  rca-ieftin.ro

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet