16.3 C
Paşcani
miercuri, mai 31, 2023

8 Martie, Ziua Femeii. Care este semnificația zilei de 8 Martie

Ziua de 8 Martie este cunoscută în întreaga lume ca sărbătoarea internațională a femeii. Evenimentul coincide cu începutul primăverii când natura renaște și apar primele flori. Dar nu aceasta este semnnificația reală. Ziua Femeii este legată de emancipare, de lupta femeilor pentru dobândirea unor drepturi. 8 Martie s-a confundat ulterior cu o sărbătoare a mamelor în țările din fostul bloc sovietic, inclusiv în România.

Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată pe 28 februarie 1909 în New York, în amintirea unei greve organizată de un sindicat al femeilor.

Atunci, 15.000 de femei au mărşăluit în orașul american, cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune şi dreptul la vot.

În 1909, conform unei declaraţii a Partidului Socialist din America, Ziua Internaţionala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie.

Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferinţe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 ţări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiaşi zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913”, scrie pe Wikipedia.

Continuarea pe click.ro

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow