18.8 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

8 martie: cine a creat Ziua Femeii şi care sunt evenimentele care au condus la această decizie

Ziua de 8 martie reprezintă o recunoaştere a drepturilor femeilor, ca urmare a mişcărilor sociale de acum 110 ani ale lucrătoarelor din industria textilă din New York.

Prima zi internaţională a femeii a fost desemnată pe 28 februarie 1909, de Partidul Socialist din Statele Unite drept o amintire a grevei din 1908 de la New York.  Un an mai târziu, în 1910, Internaţionala Socialistă, reunită la Copenhaga, a decis instituirea unei zile internaţionale a femeii, scopul fiind acelaşi: de recunoaşterea mişcărilor sindicale din Statele Unite din 1908. Iniţial, nu s-a stabilit data exactă la care va fi sărbătorită Ziua Femeii. Aşa că, în Europa, a fost sărbătorită pentru prima oară pe 19 martie, în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia.

Ziua de 8 martie a fost stabilită în 1913. Din acelaşi an, în Rusia, Ziua Femeii era sărbătorită în ultima duminică din februarie conform calendarului pe stil vechi, iar din 2017 această zi a coincis cu 8 martie raportat la calendarul pe stil nou. Tot în 1917, în a opta zi a lunii martie are loc greva femeilor de la Uzina Putilov din Petrograd care cereau încheierea războiului şi înlăturarea Ţarului, marcând practic începuturile Revoluţiei Bolşevice. Din 1921, 8 martie devine sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, în memoria evenimentelor care au precedat Marea Revoluţie din Octombrie.

Continuarea aici.

Alte articole

Paștele catolic va fi sărbătorit duminică, 31 martie

Ultima zi a lunii Martie marchează Sărbătorile Pascale ale...

Măsuri de prevenire a incendiilor cu ocazia Paștelui Catolic. Recomandările pompierilor

​În contextul manifestărilor religioase prilejuite de luminatele sărbători catolice,...

PS Iosif Păuleţ: Scrisoarea pastorală de Paşti 2024

Pacea mea o dau vouă! A venit Isus, a stat...