-4.1 C
Paşcani
luni, ianuarie 30, 2023

6 și 7 ianuarie nu vor fi zile libere legale în 2023. Care este motivul și ce s-ar putea întâmpla în anii următori

Deși există două proiecte de lege care își doresc ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie zile libere legale, șansele ca aceste zile să fie incluse pe lista liberelor legale în 2023 sunt foarte mici. Care este explicația?

Autoritățile au dorit să extindă numărul zilelor libere legale la 17 în anul 2023, astfel că pe lângă cele 15 zile deja existente să mai fie alte 2, mai exact zilele de 6 și 7 ianuarie. Care este motivul pentru care măsura nu s-ar putea aplica din 2023?

Zile libere legale 2023. De ce 6 și 7 ianuarie nu vor fi zile libere în anul următor?

În prezent, două propuneri legislative care prevăd ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie libere se află la Camera Deputaților, însă șansele ca acestea să intre în vigoare sunt foarte mici.

Primul proiect de lege este cel prin care autoritățile au propus ca 6 ianuarie, ziua de Bobotează, să fie inclusă pe lista liberelor legale.

Propunerea a fost făcută în luna martie a anului 2022, iar în luna mai a aceluiași an a obținut votul Senatului, urmând ca în septembrie să treacă și de deputați.

 

Cea de-a doua propunere, cea care presupunea ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie zile libere legale a fost înregistrată la Senat în luna septembrie și adoptată tacit în decembrie, având în vedere că nu a fost dezbătută și votată în termenul legal.

Autoritățile au motivat că este nevoie ca ziua de 6 ianuarie să fie liberă pentru că românii sărbătoresc Bobotează, iar pe 7 ianuarie este Sfântul Ion, o zi în care foarte multe persoane își serbează onomastica. Acest proiect de lege se află la comisiile Camerei Deputaților, iar primul proiect de lege nu a intrat pe ordinea de zi a unei ședințe de plen, astfel că sunt șanse slabe ca cele două proiecte să se aplice din 2023.

Continuarea pe Kanal D

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow