22.3 C
Paşcani
joi, iunie 24, 2021
22.3 C
Paşcani
joi, iunie 24, 2021
Array

50 de copii romi vor avea o a doua casă

oferta.oceancredit.ro
horacredit.ro/
answear.ro
creditfix.ro
credius.ro
elefant.ro
elefant.ro
fashiondays.ro
creditprime.ro

Ultimele știri

De vineri, 50 de copii romi vor avea o a doua casă.

Primăria Lungani anunță finalizarea, cu succes, a primei etape a proiectului “Centru de zi – copii romi din satul Zmeu, comuna Lungani, județul Iași”, proiect demarat în anul 2014. Finanțarea proiectului a fost obținută prin apelul LOCAL din cadrul Programului RO10 “Copii și tineri aflați în situații de risc și inițiativele locale și regionale pentru reducerea inegalităților naționale și pentru promovarea incluziunii sociale”, program derulat în cadrul Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2009-2014.

Durata proiectului a fost de 16 luni (decembrie 2014 – aprilie 2016, cu o prelungire de 6 luni de la data la care va incepe oferirea de servicii către beneficiari), iar valoarea totală este de 790.363 lei.

Promotorul Proiectului este Comuna Lungani, care iși propune să contribuie la creșterea frecvenței, imbunatățirea rezultatelor și prevenirea abandonului școlar pentru 50 de copii aflați în risc de părăsire timpurie a școlii. Pentru îndeplinirea obiectivelor s-au urmărit înființarea unui centru de zi, realizarea de sesiuni de informare interculturala a profesioniștilor care lucreaza direct cu copiii de etnie roma, precum și derularea unei campanii de conștientizare și de informare privind importanța educației și a sănătății.

În prima etapă a proiectului s-a construit Centrul de Zi pentru copiii din comunitatea de romi din satul Zmeu, comuna Lungani, județul Iași (denumit „O Zoralorro”, ceea ce în traducere din limba romani înseamnă „Voinicelul”). Clădirea are o sala de curs, unde se vor desfășura activitățile în 2 schimburi, un hol multifuncțional, o bucătărie, o sală de mese și grupuri sanitare modern dotate.

În cea de-a doua etapă, care va începe după inaugurarea Centrului, cei 50 de copii de etnie romă vor beneficia de supraveghere și îndrumare în efectuarea temelor, recuperare și remediere pentru elevii cu dificultăți de învățare (în special la limba română și matematică), activități de cunoaștere, intercunoaștere, dezvoltare personală, activități tematice/de tip recreativ, activități de dezvoltare/deprinderi și abilități sociale, vizionare de filme educative/serbări.
Activitățile se vor organiza zilnic, de luni până vineri, pe o durată de 4 ore, iar beneficiarii vor fi impărțiți în 2 grupe de câte 25 de copii.

În paralel, atât în Centru, cât și la domiciliul beneficiarilor, se vor organiza sesiuni de informare pe probleme de sănătate sub egida „Sănătatea și educația sunt prietene”, având ca subiect următoarele teme:
• reguli de igienă individuală și de grup,
• igiena locuinței,
• importanța igienei în alimentație,
• igiena și educația,
• planificare familială,
• căsătoria timpurie.

După încetarea finanțării, Centrul de Zi – copii din comunitatea de romi din satul Zmeu, comuna Lungani, județul Iasi (“O Zoralorro” – „Voinicelul”), va fi preluat de către Consiliul Local Lungani, în baza Hotărârii nr. 6 din 25.02.2014, pentru o perioadă de minimum 5 ani.
Primăria Lungani are experiența preluării unui alt centru din satul Crucea, comuna Lungani, județul Iasi, finanțat prin programul Phare „Copiii mai întâi” care a fost preluat din anul 2005 de la DGASPC Iași. Centrul din satul Crucea, se adresează, de asemenea, comunității de romi.

Comuna Lungani a cofinanțat proiectul “Centru de zi – copii romi din satul Zmeu, comuna Lungani, judetul Iasi” cu suma de 39.124 lei.

“E o realizare importantă pentru comunitate. Și nu pentru ceea ce este acum, ci pentru viitorul comunității. Ca au și acești copii nevoie de educație, iar proiectul acesta inseamnă mult pentru ceea ce vor fi atât comunitatea, cât și comuna peste câțiva ani” a declarat Claudiu Hincu – profesor de limba romani la Școala Gimnazială Zmeu, comuna Lungani, județul Iași.

***
Proiect finanțat cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanțat de Grandurile SEE 2009-2014 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a FRDS și a Grandurilor SEE 2009-2014; întreagă răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor.

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
nori împrăștiați
22.3 ° C
22.8 °
19.9 °
88 %
2.8kmh
34 %
joi
30 °
vin
31 °
sâm
26 °
Dum
26 °
lun
25 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI