8 C
Paşcani
duminică, aprilie 2, 2023
Array

38 de ani de la cutremurul din 1977

În data de 4 martie 2015, dată care marchează 38 de ani de la cutremurul din 1977, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi invită cetăţenii judeţului Iaşi să ia parte la un exerciţiu de pregătire privind modul de comportare pe timpul producerii unui cutremur.
Astfel, la ora 1200 , toţi cetăţenii, oriunde s-ar afla (la serviciu, acasă, la şcoală etc.) trebuie să se comporte, timp de 1 minut, la fel ca pe timpul producerii unui cutremur real. Nu este necesar să întrerupeţi alimentarea cu utilităţi (curent electric, apă, gaz) sau alte măsuri posibile în caz de cutremur.
Scopul principal al acestei simulări este de a pregăti populaţia pentru un cutremur puternic, aşadar, vedeţi această acţiune ca pe o oportunitate de a învăţa ce trebuie să faceţi înainte, în timpul dar şi după cutremur.
Activitatea este promovată pe pagina de internet şi pe contul de facebook ale inspectoratului, www.isujis.ro, www.facebook.com/isuiasi. De asemenea, măsuri de protecţie la cutremur puteţi afla accesând site-ul Campaniei Naţionale de Informare şi Pregătire a Populaţiei ” Nu tremur la cutremur”.
Şi în acest an, în data de 4 martie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, organizează o serie de activităţi informative în unităţile de învăţământ urmate de exerciţii practice pentru învăţarea modului de comportare la cutremur. Totodată, o astfel de acţiune se va desfăşura şi la instituţiile de învăţământ superior, iar reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă vor coordona exerciţiul la Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa Iaşi, activităţi derulate în cadrul campaniei naţionale „Nu tremur la cutremur”.

Întrucât efectele negative ale unui seism pot fi diminuate prin respectarea de către populaţie a unor reguli esenţiale, reamintim populaţiei câteva măsuri de protecţie înainte, în timpul şi după producerea unui cutremur:
1. Identificaţi cel mai sigur loc unde vă puteţi adăposti (ex.: pe hol sub o grindă sau sub o piesă mai rezistentă de mobilier, cât mai departe de obiecte care te pot răni: mobile suprapuse, ferestre, vitrine, lămpi, etc.)
2. Discutaţi cu familia sau cu colegii de la locul de muncă şi stabiliţi cum veţi proceda.
3. Identificaţi modalitatea de a întrerupe alimentarea cu gaz şi energie electrică.
4. Pe timpul cutremurului adăpostiţi-vă în locul stabilit (Jos! Protejează-te! Ţine-te!)
5. Utilizarea liftului ori a scărilor reprezintă un real pericol, putând conduce la accidente grave, nedorite (deplasările pe timpul seismului vă pot dezechilibra).
6. După cutremur acordaţi primul ajutor celor afectaţi şi întrerupeţi alimentarea cu gaz şi energie electrică.
7. Asiguraţi-vă că puteţi părăsi locuinţa în siguranţă!

În lipsa unor astfel de posibilităţi, vă puteti proteja stând la podea langă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos, cu palmele împreunate vă veţi acoperi capul, ceafa, iar cu antebraţele, pe lateral, capul.
Dacă un cutremur vă surprinde într-un loc public, aglomerat, nu fugiţi spre ieşiri, aglomeraţia şi panica pot provoca accidentări grave.

Puteţi ajuta la promovarea acestei iniţiative a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi dând share sau like. Trimite-ne o fotografie din timpul acţiunii cu cineva care participă şi se protejează ca şi cînd s-ar produce un cutremur. Pe pagina noastră de facebook o să postăm toate fotografiile primite. Fotografiile pot fi adaugate direct pe contul de facebook împreună cu comentariul dumneavoastră, sau trimise prin e-mail la isujiasi@gmail.com.

Învaţă ce trebuie să faci în caz de cutremur ! Siguranţa ta şi a celor dragi depinde de cunoaşterea unor reguli simple.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow