17.7 C
Paşcani
duminică, iulie 25, 2021
17.7 C
Paşcani
duminică, iulie 25, 2021
Array

37 de ani de la cel mai mare cutremur din România. Vă aduceți aminte cum a fost la Pașcani? VIDEO

Ultimele știri

Astazi se implinesc 37 de ani de la cel mai mare cutremur care a zguduit Romania. Pe 4 martie 1977, la ora 21 şi 20 de minute, în zona Vrancea s-a produs un seism cu magnitudinea de 7,2. Au murit atunci, aproape 1.600 de oameni, marea majoritate în Bucureşti, iar alte cateva zeci de mii au fost raniti. Pagubele au fost uriase, sute de familii din toată ţara rămanand fără un acoperiş deasupra capului.

Cutremurul din 1977 - Inregistrare audio

Aceste au fost zgomotele infioratoare inregistrate cu un magnetofon din sala de concerte a Radioteleviziunii in timpul cutremurului din 1977. Pascanenii sunt ingroziti si astazi de clipele pe care le-au trait atunci. Cu suparare in glas, ei au povestesc cu greu acele momente.

BIT TV 37 DE ANI DE LA CUTREMUR

Cutremurul cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter, care a tinut mai putin de un minut, a scos lumea din casa, a distrus zeci de locuinte din Pascani, iar singurul bloc turn din oras se clatina. In Municipiu nu au fost morti sau victime, cladirile cele mai afectate fiind sediul primariei vechi, dar si blocurile din acea zona.

Cel mai recent cutremur resimtit in judetul Iasi a fost pe data de 6 octombrie 2013. Cutremurul a trezit pascanenii din somn, dupa ce obiectele din case au inceput sa se miste. Din fericire nu au fost inregistrate victime sau pagube materiale. Momentul a fost surpins si de camerele de supraveghere amplasate in zona Vale a Municiupiului.

Desi majoritatea oamenilor stiu cum trebuie sa procedeze in caz de cutremur, ii apuca panica si fac gesturi necugetate, in asemenea momente. Tocmai pentru a preveni starile de panica si a trece cu bine peste, oficialii ne recomanda sa ne pastram calmul pentru ca “panica poate produce victime”.

In acest moment, in Pascani sunt peste 60 de blocuri construite inainte de 1977, insa nu au fost intocmite expertize in acest sens. Cateva dintre aceste cladiri sunt Pavilioanele, V-urile si A-urile.
Aceeasi situatie este in tot judetul Iasi. De exemplu, la Hirlau, cladirile, trei la numar, construite in perioada 1970-1974, din cauza infiltratiilor de apa, peretii s-au degradata, fiind declarate cu risc seismic blocurile B2, B 3 si Q.

Reguli esenţiale în caz de cutremur:
1. Identifică cel mai sigur loc unde te poţi adăposti (ex.: pe hol sub o grindă sau sub o piesă mai rezistentă de mobilier, cât mai departe de obiecte care te pot răni: mobile suprapuse, ferestre, vitrine, lămpi, etc.)
2. Discută cu familia şi stabiliţi cum veţi proceda.
3. Identifică modalitatea de a închide alimentarea cu gaz şi energie electrică.
4. Adăposteşte-te în locul stabilit pe timpul cutremurului (Jos! Protejează-te!Ţine-te!)
5. Utilizarea liftului ori a scărilor reprezintă un real pericol, putând conduce la accidente grave, nedorite ( deplasările pe timpul seismului vă pot dezechilibra).
6. După cutremur acordă primul ajutor celor afectaţi şi opreşte alimentarea cu gaz şi energie electrică.
7. Asigură-te că puteţi părăsi locuinţa în siguranţă!
În lipsa unor astfel de posibilităţi vă puteti proteja stând la podea langă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos, iar cu palmele împreunate vă veţi proteja capul, ceafa, iar cu antebraţele pe lateral capul.
Dacă un cutremur vă surprinde într-un loc public, aglomerat, nu fugiţi spre ieşiri, aglomeraţia şi panica pot provoca accidentări grave. www.bittv.info

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
nori împrăștiați
17.7 ° C
19.3 °
15.6 °
71 %
1.3kmh
25 %
Dum
27 °
lun
29 °
mar
32 °
mie
33 °
joi
28 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI