18.5 C
Paşcani
sâmbătă, septembrie 23, 2023
Array

35 de gradinite si crese, „naruite” de la Bucuresti dintr-un condei. Printre ele sicea din Pascani

Un program mult-asteptat de mii de parinti ieseni satui sa alerge luni de zile cautand un loc la gradinita pentru micutul lor a esuat, se pare, lamentabil. Anuntat cu surle si trambite la lansare, cu locatii, strada, numar si proiect, programul de constructie a 35 de gradinite si crese la Iasi a fost dat complet uitarii, in ciuda faptului ca se apropie alegerile. Autoritatile locale, care au pus deja la dispozitie terenurile, spun ca programul a fost blocat la Ministerul Dezvoltarii Regional. Desi numarul copiilor de varsta prescolara creste continuu, an de an, la Iasi numarul locurilor disponibile, total insuficient si atunci, este neschimbat de la nivelul anului 2003.


Desi au existat sperante, drama din fiecare vara a mii de parinti ieseni pare sa nu aiba sfarsit. Programul prin care Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului voia sa finanteze construirea a 35 de gradinite si crese in judet, dintre care 5 in municipiu, este in continuare suspendat. „Nu stiu daca se mai implementeaza sau nu. Noi am trimis la minister terenurile pe care Primaria Municipiului Iasi le poate pune la dispozitie, in suprafetele si in numarul solicitat de ei. Dupa aceea, ministerul nu a mai transmis nimic. Era vorba ca licitatiile vor fi tinute la Bucuresti, la minister, dar nu s-a mai facut nimic”, a mentionat Dumitru Tomorug, director tehnic al Primariei Municipiului.
……………………..
Cele 35 de locatii propuse pentru crese si gradinite
Inca din toamna anului trecut, reprezentantii Primariei le-au propus oficialilor responsabili de implementarea Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) ca in municipiu sa fie construite 5 crese in zonele Stejar, Nicolina, Minerva, Decebal si Musatini. In judet, unitati in care sa fie primiti prescolari ar fi trebuit sa se construiasca la Pascani si in comunele: Aroneanu, Braiesti, Butea, Ciortesti, Costuleni, Dagata, Dolhesti, Erbiceni, Focuri, Golaesti, Gorban, Grajduri, Grozesti, Halaucesti, Horlesti, Ipatele, Miroslava, Popricani, Prisacani, Romanesti, Ruginoasa, Schitu Duca, Stolniceni-Prajescu, Tomesti, Trifesti, Tibanesti, Ungheni si Voinesti. Licitatiile ar fi trebuit sa aiba loc anul acesta, la sfarsitul lunii martie, fondurile anuntate pentru judetele Iasi si Neamt fiind de 39,81 milioane de lei. Actualul premier a solicitat suspendarea PNDI inca din luna februarie, cand Guvernul era condus de Mihai Razvan Ungureanu. Victor Ponta a anulat in luna mai finantarea lucrarilor cuprinse in acest program atat pentru 2012, cat si pentru perioada viitoare.
Sursa: Ziarul de Iasi

Alte articole