3.3 C
Paşcani
luni, decembrie 6, 2021

26 mai, ziua de Vesak, un bun moment în care să reflectăm asupra învățăturilor lui Buddha despre toleranță

„Vesak”, Ziua Lunii pline, Sărbătoarea Iluminării, este un moment sacru pentru milioanele de budiști din întreaga lume. În ziua de Vesak, în urmă cu două milenii și jumătate, s-a născut Buddha. De asemenea, în Ziua de Vesak, Buddha a atins iluminarea și tot în această zi a murit, în anul al optsprezecelea.

Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 54/115 din 1999, a recunoscut pe plan internațional Vesak ca zi de recunoaște a contribuției budismului, una dintre cele mai vechi religii din lume, spiritului umanității.

Vesak este o sărbătoare publică în Singapore, unde budismul este cea mai populară religie. 33,3% din populație este formată din budiști, ceea ce reprezintă un număr mare într-o țară cu o mare diversitate cultură și istorică. Data Zilei Vesak variază de la an la an și chiar de la o țară la alta, datorită diferitelor calendare urmate. Ea are loc în a 15-a zi a celei de-a patra luni în calendarul chinezesc. Această dată este de obicei în luna mai.

Învățăturile lui Buddha și mesajul său de compasiune, pace și bunăvoință au ajuns la milioane de oameni din întreaga lume, care îi urmează învățăturile.

Pacea, înțelegerea și o viziune a umanității dincolo de diferențele naționale și alte diferențe internaționale sunt esențiale pentru a face față complexităților erei nucleare.

Această filozofie se află în centrul Cartei Națiunilor Unite și ar trebui să fie permanent în toate gândurile noastre.

Mesajul secretarului general al ONU, António Guterres

Transmit urări calde tuturor celor care sărbătoresc Ziua Vesak, o ocazie sacră pentru milioane de budiști din întreaga lume.

Pe măsură ce cinstim nașterea, iluminarea și trecerea lui Buddha, cu toții putem fi inspirați de învățăturile sale.

Și întrucât umanitatea suferă impactul pandemiei COVID-19, ni se amintește de sutra: „Deoarece toate ființele sunt supuse bolii, și eu sunt bolnav”.

Acest mesaj atemporal de unitate și slujire către ceilalți este mai important ca niciodată. Doar împreună vom opri răspândirea coronavirusului și ne vom recupera.

În Ziua lui Vesak, să sărbătorim înțelepciunea lui Buddha acționând pentru alții cu compasiune și solidaritate și reînnoind angajamentul nostru de a construi o lume pașnică”.

Continuarea pe Stirile TVR 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Măsuri de relaxare pentru sărbători şi testarea PCR la intrarea în ţară, pe agenda CNSU – surse

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni marţi pentru a prelungi starea de alertă. Vor...

Deputat, Vasile Toma: Relansarea Programului Tomata, gura de oxigen salvatoare pentru agricultorii români și produsele autohtone

C.P. Luptă pentru supraviețuire. Aceasta a caracterizat în ultimii 2 ani, activitatea agricultorilor români, care au fost...

Anunt de mediu

ANUNŢ PUBLIC SC EMILY IMPEX SRL Motca, titular al activităţii Taierea si rindeluirea lemnului, comert cu ridicata a...

Palatul Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa poate fi vizitat și virtual

Muzeul de Sit Arheologic de la Cucuteni și Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa (județul Iași)...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI