18 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

26 iunie, Ziua Drapelului National! Manifestari in municipiul Pascani. Mesajul presedintelui Romaniei

Primaria Municipiului Pascani in parteneriat cu ONG-urile din oras, Sansa 2010, ATOR si ATEAM, organizeaza marti, 26 iunie, prima editie a Zilei Drapelului National. Voluntarii se vor aduna in jurul orei 17.00, in piateta din fata Primariei iar apoi vor merge intr-un mars pana pe esplanada. 

Acolo vor face un flash-mob, mai exact o hora, de la ora 18.00, in care se pot prinde si trecatorii, iar apoi se vor mobiliza pentru a contura harta Romaniei si cifra 100, imbracati in tricolor, semnificand Centenarul Marii Unirii.

Potrivit presei nationale, preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj marţi, cu prilejul Zilei Drapelului Naţional, în care arată că acesta este unul dintre cele mai puternice simboluri ale statalităţii, independenţei, suveranităţii şi unităţii naţionale.

Şeful statului aminteşte că drapelul a fost consacrat de Revoluţia de la 1848 şi i-a adus laolaltă pe români în toate momentele majore.

“Unirea Principatelor Române din anul 1859, declararea şi cucerirea independenţei de stat în 1877, Primul Război Mondial, cele trei momente ale Marii Uniri de la 1918, al Doilea Război Mondial, Revoluţia din 1989, precum şi aderarea ţării noastre la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord şi la Uniunea Europeană, toate aceste etape ale evoluţiei României au stat sub semnul tricolorului”, subliniază Klaus Iohannis, conform unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Pentru statul român modern, racordat la valorile europene şi euroatlantice, adaugă preşedintele, tricolorul are valenţe la fel de puternice şi în prezent. Continuarea aici.

Potrivit site-ului descopera.ro, simbol naţional, drapelul care i-a însufleţit pe români în momente grele de luptă, dar şi de bucurie, este sărbătorit în fiecare an în 26 iunie. Data a fost aleasă în amintirea zilei când, în timpul Revoluţiei de la 1848, tricolorul roşu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al naţiunii române.

De Ziua Drapelului Naţional, adoptată prin legea nr. 96 din 20 mai 1998, autorităţile publice şi celelalte instituţii ale statului sunt obligate să organizeze programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei româneţşti şi ceremonii militare specifice în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.

Care este semnificaţia culorilor drapelului

Roşul semnifică sângele înaintaşilor noştri vărsat pe pământul românesc de-a lungul veacurilor. El îndeamnă ca dragostea faţă de neam şi de ţară să fie la fel de aprinsă ca focul roşului din steag. Galbenul exprimă grandoarea ţării, prestigiul şi virtutea.

Albastrul semnifică seninul cerului, al cugetului şi gândirii neamului românesc, credinţa şi puterea cu care suntem legaţi de pământul patriei. Sursa Descopera.ro

Alte articole