More

  26 IUNIE – ZIUA DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA ABUZULUI ŞI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI

  Array

  26 IUNIE – ZIUA DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA ABUZULUI ŞI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI

  În fiecare an, începând din 1987, la data de 26 iunie, se celebrează Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri, zi decisă de Adunarea Generală a ONU

  CE SUNT DROGURILE?
  Drogurile sunt acele substanţe care, introduse în organism, prin acţiunea asupra sistemului nervos central (SNC), modifică activitatea mentală şi comportamentul.

  Tipuri de droguri:
  – Droguri care inhibă activitatea SNC (reacţii care merg de la dezinhibare la comă – „adormirea” cerebrală): alcoolul, heroină, metadonă, morfină, somniferele.
  – Droguri care stimulează activitatea SNC (stare de excitaţie ce poate merge de la insomnie până la hiperactivitate): amfetaminele, cocaina, nicotina, cofeina.
  – Droguri care perturbă activitatea SNC (percepţii distorsionate, halucinaţii): LSD, mescalina, haşiş, marjuana, ecstasy.
  Dependenţa este nevoia imperioasă de a consuma drog continuu. Toleranţa apare după consumul repetat de drog. Consumatorul creşte progresiv doza pentru a obţine acelaşi efect.
  Sevrajul este perioada în care s-a renunţat la consumul de droguri. Apar simptome fizice şi psihice greu de suportat.
  Supradoza se referă la utilizarea unei cantităţi mari de droguri care poate declanşa efecte adverse ce pun viaţa în pericol (comă, moarte).

  De ce consuma tinerii droguri?
  · Sunt influenţaţi de prieteni şi ignoră consecinţele consumului de droguri asupra organismului;
  · Pentru a evada din realitate – falsa impresie că astfel se pot rezolva probleme zilnice;
  · Lipsa de comunicare şi bariere în comunicare, fie în familie, fie în anturaj.
  Adevărul despre drog…
  Nu rezolva problemele!
  Nu te face liber!
  Devine repede obişnuinţă!
  Nu uşurează comunicarea!
  Exclude individul din familie, societate!

  NU UITA!
  Dacă prietenii tăi vor să se drogheze, merită efortul de ai convinge să se răzgândească!
  Daca prietenii tăi te încurajează să iei droguri, caută alt grup! Un prieten adevărat nu te obligă să faci ceea ce ţi-ar putea dăuna!

  TRAFICUL ŞI CONSUMUL ILICIT DE DROGURI SE PEDEPSEŞTE CU INCHISOARE (conform Legii 143/2000 cu modificările şi completările ulterioare).
  Consumul de droguri duce în mod inevitabil şi la încălcarea altor legi atunci când o persoană care se droghează nu mai are resursele financiare pentru a-şi procura doza (comiterea de furturi, tâlharii, prostituţie, proxenetism, crime).

  POLIŢIA IEŞEANĂ VĂ RECOMANDĂ:
  Nu încercaţi consumul de droguri, cândva veţi deveni în mod sigur dependent de ele!
  Gândeşte-te de două ori înainte să accepţi diferite propuneri cu privire la droguri, care mai devreme sau mai târziu te vor conduce după gratii!
  Nu vă dovediţi curajul consumând droguri!
  În jurul şcolilor, în discoteci şi în campusurile studenţeşti traficanţii de droguri încearcă să câştige noi clienţi.
  Nu intraţi în relaţie cu plasatorii de droguri, indiferent cât de tentante sunt „atenţiile” (dozele gratuite, bani, obiecte etc.).
  Nu acceptaţi intrarea în reţeaua traficanţilor de droguri, oricâte avantaje aţi obţine! Gândiţi-vă la implicaţiile finale ale afacerii cu droguri (şantaje, proxenetism), precum şi la durerea şi suferinţa provocată celor dragi!
  Dacă aveţi un prieten consumator de droguri nu îl ocoliţi şi îndrumaţi-l să ceară sprijinul familiei, profesorilor, medicului sau altor persoane care îl pot ajuta!

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Furnizarea apei potabile va fi întreruptă în municipiul Pașcani și suburbii

  COMUNICAT: În vederea remedierii unei pierderi la conducta de aducțiune Moțca Pașcani de 600 mm diametru, apărută în zona Hanul Ancuței, ApaVital se află...

  Scandalul comisiilor de specialitate: Consilierul Ratoi refuza sa munceasca! Cum sunt si cum ar trebui sa fie impartite mandatele

  Un subiect care aparent nu are legatura cu agenda publica a cetatenilor a starnit un scandal de amploare intre reprezentantii puterii si cei ai...

  15 IANUARIE – ZIUA CULTURII NATIONALE

  Ziua Culturii Naţionale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, adică în urmă cu 10 ani. Data la care se sărbătoreşte...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI