More

  25 noiembrie- Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeii. 1861 sesizari de fapte de violenta in familie in judetul Iasi, in primele 10 luni ale anului

  25 noiembrie- Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeii. 1861 sesizari de fapte de violenta in familie in judetul Iasi, in primele 10 luni ale anului. Majoritatea victimelor sunt femei.

  In fiecare an, pe data de 25 noiembrie este marcata Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeii. Cu referire la această zi, sunt derulate diverse acțiuni de informare cu privire la violența în familie, mai ales cu privire la violența împotriva femeilor și se insistă pe măsurile care ar trebui luate, pentru a preveni și a combate această gravă problemă.  Evenimentul este unul important, în contextul în care acest fenomen este tot mai des întâlnit în rândul acestui segment de populație și este, pe bună dreptate, o încălcare gravă a drepturilor omului. Violența asupra femeilor, in formele ei, are loc acasă, pe stradă, la scoală, la locul de muncă, în tabere de refugiați, in spitale, etc.  În măsura mai mare sau mai mică, se petrece în toate țările din lume, indiferent de etnie, rasă, vârstă, mediul de proveniență, venit sau nivelul de educație.

  Din păcate, abuzurile asupra femeilor sunt în continuă creștere.  La nivelul judetului Iasi, in primele 10 luni ale anului, au fost inregistrate  1861 sesizari de fapte de violenta in familie, majoritatea victimelor fiind femei. O usoara crestere fata de acelasi interval din anul anterior.

  Ce poate face o victimă a violenței domestice din punct de vedere legal?

  În caz de violența în familie, victimele pot apela la autoritățile și instituțiile statului cu atribuții în domeniu, fie la furnizori de servicii sociale privați (ONG-uri) în vederea apărării și respectării drepturilor acestora.

  Cetatenilor le este amintit faptul ca  poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

  In primele zece luni ale anului, in judetul Iasi au fost emise 141 de ordine de protectie in cazuri de violenta domestica.

  Mentionam ca Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor a fost stabilita  pe data de  25 noiembrie de catre  Adunarea Generală a Națiunilor Unite  si este marcată în toată lumea prin manifestații și acte de condamnare a diverselor forme de violență îndreptate asupra femeilor.

   

  Ce părere ai?

  loading...

  Alte articole

  Vis îndeplinit! Mama cu cei șase copii au un acoperiș deasupra capului

  Mama cu cei sase copii din Harmanesti are in sfarsit un loc doar al ei, unde sa isi creasca micutii. Duminica, 18 octombrie a.c.,...

  Chirurgul Abdalla Bashir confirmat cu virusul COVID-19

  Unul dintre cei mai cunoscuti chirurgi din municipiul Pascani este infectat cu COVID-19. Este vorba despre doctorul Abdalla Bashir, de la Spitalul General CF....

  Spitalul CF Pașcani a devenit spital suport COVID-19. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial

  Spitalul General CF din municipiul Pascani a devenit spital suport COVID-19. Decizia a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, vineri, 16 octombrie a.c.....