23.5 C
Paşcani
joi, iulie 7, 2022

25% dintre români ar putea avea salarii mai mici de la 1 ianuarie. Cei care câştigă 4.000 de lei pierd aproape 400 de lei

Un sfert dintre salariaţii români ar putea rămâne cu mai puţini bani de la 1 ianuarie anul viitor. Adică toţi cei care câştigă peste 4.000 de lei net. Asta dacă PSD îşi va convinge partenerii de coaliţie să introducă impozitul progresiv. Deja premierul nu exclude „optimizări” ale modalităţii prin care o parte din veniturile noastre ajung la stat.

În România sunt aproape 5,7 milioane de salariaţi. Un sfert dintre angajaţi ar putea plăti taxe mai mari. De exemplu, la un salariu net de 4.000 lei şi un brut de 6.837 de lei, se plătește lunar un impozit de 444 de lei, adică 10%. Dacă guvernul va majora impozitul la 18%, de exemplu, același salariat va plăti 800 de lei lunar, mai mult cu aproape 400 de lei. Social democraţii vor să-i impoziteze mai mult pe cei care câştigă mai bine, după modelul ţărilor dezvoltate. Se lucrează însă şi la o serie de deduceri pentru angajaţii cu copii, pentru cei care cotizează la un sistem privat de pensii sau pentru salariaţii care încheie asigurări de viaţă.

„Nu puteţi să îmi spuneţi că Spania, Olanda, Germania, Statele Unite, Italia, toţi sunt tâmpiţi pentru că au un sistem progresiv de impozitare, modern, adaptat cu deductibilităţi”, a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. În Germania, cota minimă este 14% şi se aplică veniturilor sub 1.200 de euro, iar cei care câştigă peste 4.750 de euro sunt impozitaţi cu 42%. În Spania, cotele variază între 19 şi 45%, în timp ce salariaţii din Italia plătesc impozite între 23 şi 43%. Polonia are trei cote de impunere. Zero sub 722 de euro, 18% sub 1.650 de euro şi 32% peste acest nivel. Cota unică este practicată doar în România, Ungaria, Bulgaria şi Estonia. Până în 2004, şi noi am avut impozit progresiv – între 18% şi 40%.

Continuarea pe Observator

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Angajări în domeniul medical, la Pașcani

Se fac noi angajări în domeniul medical în municipiul...

Modernizări la Școala Specială Pașcani. Proiect de peste 17 milioane de lei – FOTO

Școala Gimnazială Specială din municipiul Pașcani, din zona Vale,...

Începe realizarea noii strategii de dezvoltare a Pașcaniului

Au fost stabilite firmele care urmează să facă noua Strategie Integrată...

Angajări la Casa de Cultură Pașcani

Casa de Cultura Mihail Sadoveanu din municipiul Pascani organizeaza...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow